- 200 g makaronu
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- mały por
- 200 g brokułów
- 4 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki rzepakowego oleju ziołowego
- pół łyżeczki cayenne
- sól
Makaron gotujemy al dente.
Brokuły gotujemy do miękkości.
Cebulę i pora siekamy na drobne paseczki.
Solimy i podsmażamy na oleju ziołowym.
Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy cayenne i chwilę gotujemy aż nieco zgęstnieją.
Następnie dodajemy kukurydzę, brokuły oraz odsączony makaron.
Całość mieszamy i podajemy.
Smacznego:)
Kolorowy makaron a'la mexico z pikantnym łososiem
Gdy do makaronowej porcji węglowodanów dodamy zdrowe i odżywcze składniki powstanie nam bardzo wartościowy posiłek.
Kukurydza i groszek są źródłem kwasu foliowego, papryka i sok z cytryny lub limonki dostarczą nam dawkę witaminy c. Natomiast łosoś należy do najzdrowszych ryb zawierających niezbędne w naszej diecie kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bardzo ważne ponieważ wspomagają rozwój układu nerwowego naszego dzidziusia :) Poza tym ryby są doskonałym źródłem białka.
- 200 g makaronu wstążki o smaku pomidorów i szpinaku
- filet z łososia (ok. 250g)
- pół szklanki kukurydzy
- 2 łyżki zielonego groszku
- pół małej czerwonej papryki
- pół czerwonej papryczki chili
- łyżka pikantnej mielonej papryki
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- zielone tabasco
- ćwiartki cytryny lub limonki
Łososia nacieramy sokiem z cytryny, drobno posiekaną papryczką chili i mieloną papryką.
Smażymy go na rozgrzanej patelni grillowej.
Makaron gotujemy.
Ugotowany odsączamy, polewamy sokiem z limonki i kilkoma kroplami tabasco.
Dodajemy do niego kukurydzę, groszek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy.
Usmażonego łososia dzielimy na płaty i dodajemy do makaronu.
Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.
Smacznego :)