Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiady w ciąży cz.1

Gotowanie w domu powinno być naszym priorytetem. Pełnowartościowy posiłek przygotowany z dobrej jakości produktów z pewnością dostarczy nam i maleństwu wszystkiego co potrzebne :)


Tak jak napisałam we wpisie o odżywianiu w ciąży ( https://www.doradcasmaku.pl/blog/7615/wpis/2878/odzywianie-w-ciazy.html ) swój obiad rozdzielam na dwie części. O godzinie 15:00 zjadam pierwsze danie i przeważnie jest to miseczka domowej zupy. Preferuję tradycyjne zupy takie jak, rosół i pomidorowa więc nie będę tu na nie podawać przepisów.
Skupię się na drugim daniu które zjadam 3 godziny później :)

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych dań obiadowych.
Chociaż nie mam jakiś ekstremalnych zachcianek to czasem ciężko jest mi się zdecydować czy mam ochotę na coś słonego, słodkiego, pikantnego czy też wszystko naraz. W związku z tym niezdecydowaniem tworzę czasem dania takie jak to. Mieszanka różnych smaków i aromatów to to czego mi potrzeba a smakuje naprawdę wyjątkowo :) 

Kurczak dostarczy nam białka, avocado kwasu foliowego oraz błonnika. Znajdziemy tu też niezbędną do obiadku porcję warzyw :) 

Kurczak w szynce z miętową salsą z avocado i kukurydzą 

Na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy

salsa:

  • avocado
  • 5 łyżek kukurydzy
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 listki mięty

glazurowana marchewka:

  • 150 drobnej młodej marchewki
  • łyżka miodu gryczanego
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • kilka kropli soku z cytryny

Oczyszczone piersi z kurczaka przekrajamy na 2 części i lekko je rozbijamy.

Nacieramy je kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny.

Każdy kawałek kurczaka owijamy plastrem szynki.

Grillujemy je z obu stron na patelni grillowej natłuszczonej odrobiną oliwy.

Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę.

Mieszamy z kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem.

Listki mięty bardzo drobno siekamy i mieszamy z sokiem z cytryny.

Mieszanką zalewamy warzywa.

Danie możemy również podać z glazurowanymi marchewkami które przyrządzamy w następujący sposób:

na mniejszej patelni rozpuszczamy miód.

Dodajemy odsączone marcheweczki.

Dosyć obficie przyprawiamy pieprzem.

Chwilkę podsmażamy.

Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny.

Salsę układamy na usmażonym mięsie.

Smacznego :)
 

 Obiady w ciąży cz.1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak