Obiady w ciąży cz.1

Tak jak napisałam we wpisie o odżywianiu w ciąży ( https://www.doradcasmaku.pl/blog/7615/wpis/2878/odzywianie-w-ciazy.html ) swój obiad rozdzielam na dwie części. O godzinie 15:00 zjadam pierwsze danie i przeważnie jest to miseczka domowej zupy. Preferuję tradycyjne zupy takie jak, rosół i pomidorowa więc nie będę tu na nie podawać przepisów.
Skupię się na drugim daniu które zjadam 3 godziny później :)
Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych dań obiadowych.
Chociaż nie mam jakiś ekstremalnych zachcianek to czasem ciężko jest mi się zdecydować czy mam ochotę na coś słonego, słodkiego, pikantnego czy też wszystko naraz. W związku z tym niezdecydowaniem tworzę czasem dania takie jak to. Mieszanka różnych smaków i aromatów to to czego mi potrzeba a smakuje naprawdę wyjątkowo :)
Kurczak dostarczy nam białka, avocado kwasu foliowego oraz błonnika. Znajdziemy tu też niezbędną do obiadku porcję warzyw :)
Kurczak w szynce z miętową salsą z avocado i kukurydzą
Na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka oliwy
salsa:
- avocado
- 5 łyżek kukurydzy
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 listki mięty
glazurowana marchewka:
- 150 drobnej młodej marchewki
- łyżka miodu gryczanego
- świeżo zmielony pieprz czarny
- kilka kropli soku z cytryny
Oczyszczone piersi z kurczaka przekrajamy na 2 części i lekko je rozbijamy.
Nacieramy je kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny.
Każdy kawałek kurczaka owijamy plastrem szynki.
Grillujemy je z obu stron na patelni grillowej natłuszczonej odrobiną oliwy.
Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę.
Mieszamy z kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem.
Listki mięty bardzo drobno siekamy i mieszamy z sokiem z cytryny.
Mieszanką zalewamy warzywa.
Danie możemy również podać z glazurowanymi marchewkami które przyrządzamy w następujący sposób:
na mniejszej patelni rozpuszczamy miód.
Dodajemy odsączone marcheweczki.
Dosyć obficie przyprawiamy pieprzem.
Chwilkę podsmażamy.
Po zdjęciu z patelni skrapiamy sokiem z cytryny.
Salsę układamy na usmażonym mięsie.
Smacznego :)
