- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g filetu z łososia
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki cayenne
- czerwona papryka
- zielona papryka
- duży, soczysty pomidor
- małą czerwona cebula
- pół żółtej papryczki chili
- mała czerwona papryczka chili
- łyżka oliwy
- łyżeczka kolendry
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- 2 plasterki suszonych pomidorów z oleju
- szczypiorek
Obie mąki przesiewamy.
Siekamy je z masłem.
Dodajemy sól i jajka.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy je do zamrażarki na 10 minut.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
Wykładamy ją ciastem ( kawałek zostawiamy do ozdoby) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Cebulę, paprykę i chili drobno siekamy.
Podsmażamy krótko na oliwie po czym dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (ewentualnie pół puszki krojonych pomidorów).
Doprawiamy solą, zmiażdżoną w moździerzu kolendrą i sokiem z limonki.
Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Łososia kroimy w kosteczkę.
Nacieramy sokiem z limonki oraz cayenne.
Z reszty ciasta wycinamy niewielkie serduszka.
Na podpieczony spód wykładamy warzywa.
Na wierzchu układamy łososia.
Tartę ozdabiamy serduszkami z ciasta.
Całośc pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Upieczoną ozdabiamy paseczkami suszonego pomidora oraz szczypiorkiem.
Smacznego :)
Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni
- 2 filety z łososia (ok 150 g)
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka sosu tabasco nadająca posmak grillowania
- łyżeczka rozmarynu
- mała dynia (ok.1 kg)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka sosu tabasco
- łyżka parmezanu
- łyżeczka posiekanej suszonej lub świeżej papryczki chili
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- sztypta soli
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.
Filety z łososia nacieramy, sokiem z cytryny, tabasco oraz rozmarynem.
Odstawiamy na czas pieczenia się dyni.
Po tym czasie dynię obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.Doprawiamy go sokiem z cytryny, tabasco, parmezanem oraz przyprawami.
Filety z łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.
Przed podaniem możemy jeszcze skropić sosem tabasco.
Puree przekładamy na talerz a na nim układamy gotową rybę.
Smacznego :)
Pieczone ziemniaki z łososiem w sosie cytrynowym
Danie proste ale bardzo smaczne i aromatyczne. Z pewnością przyrządzę je jeszcze wiele razy :)
- 3 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz ziołowy
- filet z łososia ( ok.250 g)
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz)
- 170 g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sok z połowy małej cytryny
- pęczek szczypiorku
Ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w mundurkach.
Łososia nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odsączamy je i przekładamy na blachę do pieczenia.
Polewamy oliwą i posypujemy pieprzem ziołowym.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Łososia podsmażamy krótko z obu stron na patelni grillowej tak aby był jeszcze różowy w środku, dopiecze się w piekarniku.
Dzielimy go na mniejsze części i nakładamy nakładamy na każdą połowkę ziemniaka.
Pieczemy jeszcze 10 minut.
Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.
Gotowe danie polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)