Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiady w ciąży cz. 3

Zdrowe ryby.

Pewne jest, że w ciaży powinnyśmy jeść dużo ryb ponieważ zawierają niezbędne w naszej diecie kwasy tłuszczowe omega-3 a także dużo białka i witaminy D.

Jednak na niektóre ryby należy uważać ponieważ zawierają w sobie duże ilości niebezpiecznej rtęci. Należy unikać mięsa z rekina, miecznika, marlina czy tuńczyka. Ja bardzo lubię dodawać tyńczyka z puszki do sałatek i kanapek jednak nie jem go częściej niż raz w tygodniu.

Ograniczmy także spożywanie ryb wędzonych ponieważ zawierają bardzo dużo soli.

Jakie ryby warto jadać? Łosoś, dorsz, makrela czy pstrąg hodowlany na pewno nam nie zaszkodzą :)

Dziś podaję 4 przepisy na pyszne dania z łososiem w roli głównej, polecam :)

 

Grillowany łosoś z pikantną salsą

Różnorodność smaków przeplatała się w każdym kęsie. Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, kwaśna limonka a do tego pikantne papryczki piri piri. Z soczystym łososiem wszystko tworzyło idealną całość.

Obiady w ciąży cz. 3

  • 2 filety z łososia (ok. 250g)

marynata:

  • łyżeczka oliwy
  • sok z połowy małej limonki
  • pół posiekanej papryczki chili

salsa:

  • 3 dojrzałe, soczyste pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 2 papryczki piri piri
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • łyżka oliwy

Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę w plasterki. Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a na niej krótko podsmażamy piri piri.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.

Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Salsę nakładamy do głębokiego talerza, a na niej układamy rybę.

Smacznego :)

 

Tarta z warzywami i łososiem

Pyszna tarta z aromatycznymi warzywami i soczystym łososiem.

Obiady w ciąży cz. 3

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g filetu z łososia
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki cayenne
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • duży, soczysty pomidor
  • małą czerwona cebula
  • pół żółtej papryczki chili
  • mała czerwona papryczka chili
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka kolendry
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli
  • 2 plasterki suszonych pomidorów z oleju
  • szczypiorek

Obie mąki przesiewamy.

Siekamy je z masłem.

Dodajemy sól i jajka.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do zamrażarki na 10 minut.

Formę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.

Wykładamy ją ciastem ( kawałek zostawiamy do ozdoby) i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Cebulę, paprykę i chili drobno siekamy.

Podsmażamy krótko na oliwie po czym dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (ewentualnie pół puszki krojonych pomidorów).

Doprawiamy solą, zmiażdżoną w moździerzu kolendrą i sokiem z limonki.

Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Łososia kroimy w kosteczkę.

Nacieramy sokiem z limonki oraz cayenne.

Z reszty ciasta wycinamy niewielkie serduszka.

Na podpieczony spód wykładamy warzywa.

Na wierzchu układamy łososia.

Tartę ozdabiamy serduszkami z ciasta.

Całośc pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Upieczoną ozdabiamy paseczkami suszonego pomidora oraz szczypiorkiem.

Smacznego :)


 


Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni

Obiady w ciąży cz. 3

  • 2 filety z łososia (ok 150 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu tabasco nadająca posmak grillowania
  • łyżeczka rozmarynu
  • mała dynia (ok.1 kg)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka sosu tabasco
  • łyżka parmezanu
  • łyżeczka posiekanej suszonej lub świeżej papryczki chili
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • sztypta soli

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Filety z łososia nacieramy, sokiem z cytryny, tabasco oraz rozmarynem.

Odstawiamy na czas pieczenia się dyni.

Po tym czasie dynię obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Doprawiamy go sokiem z cytryny, tabasco, parmezanem oraz przyprawami.

Filety z łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.

Przed podaniem możemy jeszcze skropić sosem tabasco.

Puree przekładamy na talerz a na nim układamy gotową rybę.

Smacznego :)


Pieczone ziemniaki z łososiem w sosie cytrynowym
Danie proste ale bardzo smaczne i aromatyczne. Z pewnością przyrządzę je jeszcze wiele razy :)

Obiady w ciąży cz. 3

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy
  • filet z łososia ( ok.250 g)
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz)
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sok z połowy małej cytryny
  • pęczek szczypiorku

Ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w mundurkach.

Łososia nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Gdy ziemniaki będą miękkie, odsączamy je i przekładamy na blachę do pieczenia.

Polewamy oliwą i posypujemy pieprzem ziołowym.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Łososia podsmażamy krótko z obu stron na patelni grillowej tak aby był jeszcze różowy w środku, dopiecze się w piekarniku.

Dzielimy go na mniejsze części i nakładamy nakładamy na każdą połowkę ziemniaka.

Pieczemy jeszcze 10 minut.

Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.

Gotowe danie polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak