Obiady w ciąży cz. 3

Pewne jest, że w ciaży powinnyśmy jeść dużo ryb ponieważ zawierają niezbędne w naszej diecie kwasy tłuszczowe omega-3 a także dużo białka i witaminy D.
Jednak na niektóre ryby należy uważać ponieważ zawierają w sobie duże ilości niebezpiecznej rtęci. Należy unikać mięsa z rekina, miecznika, marlina czy tuńczyka. Ja bardzo lubię dodawać tyńczyka z puszki do sałatek i kanapek jednak nie jem go częściej niż raz w tygodniu.
Ograniczmy także spożywanie ryb wędzonych ponieważ zawierają bardzo dużo soli.
Jakie ryby warto jadać? Łosoś, dorsz, makrela czy pstrąg hodowlany na pewno nam nie zaszkodzą :)
Dziś podaję 4 przepisy na pyszne dania z łososiem w roli głównej, polecam :)
Grillowany łosoś z pikantną salsą
Różnorodność smaków przeplatała się w każdym kęsie. Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, kwaśna limonka a do tego pikantne papryczki piri piri. Z soczystym łososiem wszystko tworzyło idealną całość.
- 2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
- łyżeczka oliwy
- sok z połowy małej limonki
- pół posiekanej papryczki chili
salsa:
- 3 dojrzałe, soczyste pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki
- 2 papryczki piri piri
- sok z połowy limonki
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka suszonego estragonu
- łyżka oliwy
Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę w plasterki. Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, a na niej krótko podsmażamy piri piri.
Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Salsę nakładamy do głębokiego talerza, a na niej układamy rybę.
Smacznego :)
Tarta z warzywami i łososiem
Pyszna tarta z aromatycznymi warzywami i soczystym łososiem.
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g filetu z łososia
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki cayenne
- czerwona papryka
- zielona papryka
- duży, soczysty pomidor
- małą czerwona cebula
- pół żółtej papryczki chili
- mała czerwona papryczka chili
- łyżka oliwy
- łyżeczka kolendry
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- 2 plasterki suszonych pomidorów z oleju
- szczypiorek
Obie mąki przesiewamy.
Siekamy je z masłem.
Dodajemy sól i jajka.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy je do zamrażarki na 10 minut.
Formę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.
Wykładamy ją ciastem ( kawałek zostawiamy do ozdoby) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Cebulę, paprykę i chili drobno siekamy.
Podsmażamy krótko na oliwie po czym dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (ewentualnie pół puszki krojonych pomidorów).
Doprawiamy solą, zmiażdżoną w moździerzu kolendrą i sokiem z limonki.
Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Łososia kroimy w kosteczkę.
Nacieramy sokiem z limonki oraz cayenne.
Z reszty ciasta wycinamy niewielkie serduszka.
Na podpieczony spód wykładamy warzywa.
Na wierzchu układamy łososia.
Tartę ozdabiamy serduszkami z ciasta.
Całośc pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Upieczoną ozdabiamy paseczkami suszonego pomidora oraz szczypiorkiem.
Smacznego :)
Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni
- 2 filety z łososia (ok 150 g)
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka sosu tabasco nadająca posmak grillowania
- łyżeczka rozmarynu
- mała dynia (ok.1 kg)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka sosu tabasco
- łyżka parmezanu
- łyżeczka posiekanej suszonej lub świeżej papryczki chili
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- sztypta soli
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.
Filety z łososia nacieramy, sokiem z cytryny, tabasco oraz rozmarynem.
Odstawiamy na czas pieczenia się dyni.
Po tym czasie dynię obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.Doprawiamy go sokiem z cytryny, tabasco, parmezanem oraz przyprawami.
Filety z łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.
Przed podaniem możemy jeszcze skropić sosem tabasco.
Puree przekładamy na talerz a na nim układamy gotową rybę.
Smacznego :)
Pieczone ziemniaki z łososiem w sosie cytrynowym
Danie proste ale bardzo smaczne i aromatyczne. Z pewnością przyrządzę je jeszcze wiele razy :)
- 3 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz ziołowy
- filet z łososia ( ok.250 g)
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz)
- 170 g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sok z połowy małej cytryny
- pęczek szczypiorku
Ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w mundurkach.
Łososia nacieramy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odsączamy je i przekładamy na blachę do pieczenia.
Polewamy oliwą i posypujemy pieprzem ziołowym.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Łososia podsmażamy krótko z obu stron na patelni grillowej tak aby był jeszcze różowy w środku, dopiecze się w piekarniku.
Dzielimy go na mniejsze części i nakładamy nakładamy na każdą połowkę ziemniaka.
Pieczemy jeszcze 10 minut.
Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.
Gotowe danie polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego :)