O winach słów kilka..

O winach wytrawnych możnaby napisać książkę, bo właściwie każdy producent to inna nuta i inny smak. I tak naprawdę w życiu codziennym nie sposób poznać ich wszystkich, dlatego by szybko zorientować się z jakim winem mamy do czynienia oraz jakiego smaku możemy od niego oczekiwać powinno zacząć się od korzeni, czyli poznać najsłynniejsze winorośle, ich owoce i smak. Gdy znamy słynne winorośle, jesteśmy w stanie bardzo szybko wyobraźić sobie smak i wiemy czego od wina oczekiwać, delikatności ? słodkości ? wysokiej czy umiarkowanej kwasowości, bardzo łatwo odczytać każdą etykietę. Tak zaczynają wszyscy sommelier.. Właściwie mogliby zamiast nazw win, używać słów „poproszę wino ze szczepu 90% chardonnay i 9% pinot z domieszką... itp”. Dlatego , gdy z winem jesteśmy na etapie początkującym, w poszukiwaniu kulinarnej lektury warto czasem sięgnąć po przewodnik po winoroślach, bo win i tak wszystkich nie spamięta nikt.
A skoro o winach mowa, to kilka złotych zasad z dekalogu sommelier:
1. Nigdy nie podawaj czerowonego wina do ryb i owoców morza, nawet gdyby to było najlepsze wino świata.
2. Białe wina powinny być serwowane przed czerownymi;
3. Delikatne w smaku wina powinny być serwowane przed „mocnymi”;
4. Wina podawane schłodzone powinny być podane przed tymi w temperaturze pokojowej;
5. Każde danie powinno być serwowane ze „swoim” winem;
A na koniec – kilka słów o kieliszkach: Ich forma i dywersyfikacja, to nie żaden kaprys, a specjalnie studiowana forma, która pozwala wydobyć wszystko to co najlepsze w danym winie, i tak np. wytrawne wina musujące podaje się w długich, cienkich kieliszkach, by jak najdłużej zachować ich pieniący efekt i stopniowo uwalniać aromat, gdyby zostały nalane do kieliszków o szerokim otwarciu i głębokim dnie, jak nie trudno sobie wyobraźić bąbelki ulotniły by się o wiele szybciej. Białe wina wytrawne z reguły delikatne nie wymagają zbyt dużych kieliszków, dlatego są lekko mniejsze od tych do wina czerwonego. Kieliszki do wina czerownego są lekko większe od kieliszków do wina białego, a wszystko po to by poczuć lepiej bukiet, jaki roznosi się podczas degustacji. Praktycznie do każdego z win, są dwa typy kieliszków o większym lub mniejszym otwarciu i podaje się je w zależności od cech serwowanego wina ( stare czy młode, delikatne czy „dotleniające się” itp.). Jest to jednak dość trudne do zapamiętania dla amatora, dlatego najlepiej zdać się na opinie sommelier.
Dziękuję za uwagę, mam nadzieje,że miło spędziliście czas ze mną podczas wirtualnych degustacji.
Z pozdrowieniami
Iwona