Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

O truskawce słów kilka

W oczekiwaniu na sezon, o truskawce słów kilka.. Truskawka – ten mały, słodki i czerwony owoc, to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale też potężne źródło antyoksydantów..

Jeszcze kilka wieków temu, kto miał ochotę na truskawki musiał zadowolić się rzadkimi, wyrastającymi spontanicznie dzikimi okazami truskawki alpejskiej. O truskawce, takiej jaką znamy dziś świat jeszcze nie wiedział, dopiero w XVII wieku we Francji posadzone obok siebie dwie odmiany poziomek chiilijskiej i wirginiskiej, doprowadziły do narodzin dzisiejszej truskawki. Odkrycie to było przełomem w histori uprawy tejże rośliny, od tamtej pory przebadano i stworzono setki odmian truskawek, coraz bardziej odpornych na choroby i zimny klimat. Wszystko to sprawiło, że dziś możemy cieszyć się tym wspaniałym owocem.

Truskawka to jeden z pierwszych owoców, który otwiera sezon letni w Europie. Jak podaje Food Standards Agency, opierając się na wynikach badań Royal Society of Chemistry przy Uniwersytecie w Cambridge, truskawka posiada wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, na uwagę zasługuje szczególnie jej bogactwo w antyoksydanty, których zawartość przekracza 20-krotnie inne alimenty. Jest też cennym źródłem witaminy C, A oraz fosforu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i innych mikroelementów, pozostając przy tym owocem bardzo dietetycznym, 100 gr truskawki nie przekracza 30-40 kalorii. Warto też wiedzieć, że truskawka spożywana bez dodatków cukru itp. ma zbawiennie właściwości dla naszych zębów, a wszystko to dzieki dużej zawartości ksylitolu, popularnego składnika gum przeciwpróchniczych. Nie wiem czy wy też, ale ja pamiętam czasy, kiedy jadło się pierwsze truskawki prosto z krzaczka, bez żadnych dodatków, ot nie mogliśmy się doczekać kiedy dojrzeją i chodziliśmy codziennie szukać tych czerownych, kto pierwszy znalazł czerwony słodki owoc ten od razu wsadzał go do buzi...

O truskawce i jej właściwościach można by napisać książkę, ja oczywiście takiego talentu nie posiadam, ale chętnie , w oczekiwaniu na sezon truskawkowy podzielę się z wami, prostymi, truskawkowymi przepisami:

1.Piankowy deser truskawkowy, może nie jest to jakaś specjalność, ale spotkałam się z nim u osoby, która stosuje dietę wysokobiałkową, więc myślę, że może się komuś przydać.

Składniki na 2 porcje:
1 białko jaja kurzego;
10-20 gr cukru
50-100 gr świeżych truskawek

Wykonanie: Truskawki zmiksować blenderem, dodać cukier i białko. Nastąpnie zacząć miksowanie robotem na małych obrotach, aż do uzyskania gęstej piany. Ozdobić truskawkami i przechowywać w lodówce aż do momentu podania.
O truskawce słów kilka

2.Ulubione truskawki mojego męża, czyli słodko-kwaśne.

Składniki na jedną porcję:

½ cytryny; łyżeczka cukru lub miodu
50 gr świeżych truskawek
Wykonanie: Truskawki pokroić w plastry lub na 4 części. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go bardzo dokładnie z cukrem ( lub miodem) i polać nim truskawki, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
O truskawce słów kilka

3.Truskawkowy torcik tiramisu – jest hitem wśród moich przyjaciółek, wpływa na to fakt, że jego wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Nie trzeba robić żadnych uciażliwych kremów, ani piec dwukolorowych biszkoptów, a mimo to świetnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przy wykonywaniu tego przepisu trzeba pamiętać by użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, chodzi mi tu szczególnie o żółtka i serek. Bardzo często zimny mascarpone lubi płatać figle. Druga bardzo ważna rzecz, to fakt, że jeśli przygotowujemy torcik dla nielicznej rodziny, lepiej przygotować mniejszy ze względu na świeże truskawki, które szybko tracą swój aromat i konsystencję. Najlepiej zrobić go rano, a popołudniu już jeść :)

Składniki:

truskawki 500 gr
mały biszkopt
4 żółtka
100 gr cukier
serek mascarpone 500 gr
30 ml śmietanka lub mleko

Wykonanie: ¾ truskawek pokroić w drobną kostkę, ¼ te ładniejsze zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce,w której zbiera się sok. Zółtka ubić z cukrem do „białości”, dodać serek maskarpone stopniowo,cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na 2 cześci(nie trzeba zbyt mocno nasączać,gdyż truskawki nadal bedą puszczać sok); Na pierwsza nasączoną część biszkopta wykładamy warstwę truskawek z cukrem( połowa truskawek), następnie 40% masy masy serowej; Przykrywamy drugą częścią biszkopta, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową( trochę masy zostawić na posmarowanie boków). Tak przygotowany torcik wstawić do lodówki na ½ h,żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjąć i odzobić dowolnie truskawkami. Następnie znów wstawić do lodówki na kolejne 2h. Po tym czasie torcik gotowy do spożycia.
O truskawce słów kilka

O truskawce słów kilka
Przepis krok po kroku możecie znaleźć też tutaj

4. Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym – tym razem moja ulubiona sałatka. Lubię bardzo „gorzkawy” ( jeśli można go tak nazwać) smak rukoli i słodycz truskawki razem oraz delikatny posmak octu balsamicznego. Jest to propozycja, którą serwuję, gdy chcę kogoś zaskoczyć, namówić na spróbowanie czegoś innego. Na początku spotykam się prawie zawsze z dziwną miną, a potem z „dobre to”.

Składniki na porcje dla 2 osób:

250 gr rukola
50 gr ulubionego sera ( powinien być grana padana w kawałkach, ale przetestowałam różne sery i praktycznie z każdym komponuje się dobrze)
100 gr truskawki swieże
olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego
pieprz biały Prymat do smaku
sól do smaku

Wykonanie: Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
O truskawce słów kilka
Smacznego!


Z pozdrowieniami
Iwona 

IwonaDD 08.05.2013 08:57
Mniam .. z octem balasamicznym są bardzo popularne we Włoszech, jeśli truskawka pojawia się w sałatce to wtedy robisz emulsje z oleju z oliwek i octu balsamicznego,ale żeby nie zepsuć sobie smaku, trzeba uważać na ilość np. na 5 łyżek oleju, dajesz 1 łyżkę octu, a jeśli same truskawki z octem, to też mówimy o kroplach, poprostu ocet musi byś dodatkiem, nie może dominować, wtedy słodycz truskawki się fajnie z nim skomponuje. Myślę, że warto spróbować,zrobić sobie mały talerzyk i zobaczysz czy ci smakuje, nie każdy jest taki sam.
Mniam 08.05.2013 08:50
Bardzo lubię truskawki. Jak jest sezon to mogę je jeść na okrągło i w każdej postaci. Widziałam przepisy z octem balsamicznym, albo z pieprzem. Nigdy takich nie jadłam. Może ktoś próbował?
Habibi 06.05.2013 18:16
Mój pierwszy wpis na blogu DS też poświęciłam truskawkom :)))
ONY_za_kare 03.05.2013 18:08
dokładnie tak jak mówisz :)
IwonaDD 02.05.2013 17:09
wg botaniki jest tak jak mówisz, ale jakoś zwykłemu człowiekowi, dziwnie nie myśleć o tej boskiej czerwonej polpie, jak nie o owocu :))
ONY_za_kare 02.05.2013 17:07
ach te truskawki... palce lizać! kiedyś przeczytałem w jakiejś książce, że owocem właściwym truskawki nie jest czerwony miąższ, a te malutkie pestki, ja jej powierzchni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak