Przedstawię dziś moją wersję pasztetu z kurczaka, z warzywami i bez podrobów, ale z dużą ilością majeranku. Taki pasztet lubię najbardziej.
Składniki:
4 tylne ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
Seler
2 pietruszki
Cebula
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Dość sporo majeranku
Sucha bułka + szklanka wody
Jajko
150g gotowanego boczku bez skóry
Wykonanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć i włożyć do garnka z wodą, dodać umyte i obrane warzywa, listki i ziele i gotować mniej więcej godzinę.
Po ugotowaniu odcedzić, zostawić tylko kurczaka, marchewkę, seler i pietruszki, resztę wyrzucić.
Bułkę namoczyć w szklance wody.
Mięso obrać z kości i chrząstek, zmielić, zmielić też marchewkę, seler i pietruszkę, jak również boczek. Dodać bułkę razem z wodą i jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przełożyć do podłużnej blaszki wysmarowanej olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.