Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

No to pasztet

Kanapka z domowym pasztetem to bardzo fajne śniadanie, do tego świeży pomidor, czy kiszony ogórek, a może odrobina musztardy- kto co lubi.

Przedstawię dziś moją wersję pasztetu z kurczaka, z warzywami i bez podrobów, ale z dużą ilością majeranku. Taki pasztet lubię najbardziej.

 

Składniki:

4 tylne ćwiartki z kurczaka

3 marchewki

Seler

2 pietruszki

Cebula

3 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

Sól

Pieprz

Dość sporo majeranku

Sucha bułka + szklanka wody

Jajko

150g gotowanego boczku bez skóry

 

Wykonanie:

Kurczaka należy dokładnie umyć i włożyć do garnka z wodą, dodać umyte i obrane warzywa, listki i ziele i gotować mniej więcej godzinę.

Po ugotowaniu odcedzić, zostawić tylko kurczaka, marchewkę, seler i pietruszki, resztę wyrzucić.

Bułkę namoczyć w szklance wody.

Mięso obrać z kości i chrząstek, zmielić, zmielić też marchewkę, seler i pietruszkę, jak również boczek. Dodać bułkę razem z wodą i jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przełożyć do podłużnej blaszki wysmarowanej olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.

No to pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak