Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieznane - Część V

Dziś owoc, którego świeżego na próżno szukać w polskich sklepach. Niezwykły wygląd, niezwykłe wnętrze, po prostu niezwykły - jackfruit.

 

Jackfruit (owoc drzewa bochenkowego) jest owocem drzewa z rodziny morwowatych, pochodzącym z Południowej i Południowo-Wschodniej Azji, można go jednak spotkać także m.in. we wschodniej części Afryki i w Brazylii. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z VI w. p.n.e. z Indii. Jackfruit lubi wilgotny klimat tropikalny.



Owoce, ze względu na swoje rozmiary - mogą ważyć nawet 36 kg, mierzyć 90 cm i mieć średnicę 50 cm, wyrastają z pnia drzewa (kaulifloria), bądź z krótkich grubych gałęzi. Dojrzewają po 3-8 miesiącach od kwitnienia.



Jackfruit jest największym owocem świata rosnącym na drzewie. Ma kształt owalny bądź zbliżony do owalu i dość grubą zieloną (niedojrzały) lub żółtą do żółto-brązowej (dojrzały) skórę pokrytą leżącymi blisko siebie wypustkami. Dojrzałe owoce wytwarzają nieprzyjemny zapach, przypominający zepsutą cebulę, jednak wnętrze jest smaczne. Miąższ ma kolor ciemnożółty, jest dość soczysty o intensywnym zapachu i smaku zbliżonym do banana, składa się z jadalnych bulw, wewnątrz których znajdują się gładkie owalne jasnobrązowe nasiona (może ich być ok. 100 - 500 w jednym owocu). Jest bogaty w skrobię oraz błonnik pokarmowy.



Istnieje wiele odmian jackfruit, które różnią się konsystencją miąższu, jego miękkością, wielkością owoców. Bardzo dojrzałe owoce stają się całkowicie brązowe i bardzo szybko gniją.

 

Jackfruit jest bogaty w witaminy A i C oraz minerały, m.in. potas, wapń, żelazo, sód i cynk. Dodatkowo jest niskokaloryczny. Pomaga obniżać ciśnienie (wysoka ilość potasu), leczyć biegunkę, wrzody i niestrawność, wspiera prawidłowe trawienie. Zawarte w nim fitoskładniki wzmacniają ochronę przed rakiem, a duża ilość witaminy C wspiera układ odpornościowy.

 

Drewno z drzewa, na którym rośnie jacfruit jest wykorzystywane m.in. do produkcji instrumentów muzycznych oraz wyrobu mebli i budowy domów w Indiach.


Owoce jackfuit są popularne zwłaszcza w regionach Azji, w których rosną. Dojrzałe można jeść na surowo. Niedojrzałe nie są jadalne na surowo, więc można je spożywać tylko po uprzednim obraniu i po obróbce termicznej - mają konsystencję podobną do kurczaka i mogą z powodzeniem pełnić funkcję zastępczą dla mięsa w diecie wegetariańskiej. Zakonserwowany w solance nazywany jest czasami ‘warzywnym mięsem’. Jest głównym składnikiem wegetariańskiego curry w krajach azjatyckich, m.in. w Indiach, Nepalu, Bangladeszu, Indonezji i Wietnamie. Jackfruit jest dostępny także w puszkach zalany syropem cukrowym, mrożony, suszony, także w postaci owocowych chipsów. Z odmiany Imba wytwarza się naturalne cukierki do żucia. Nasiona są gotowane jak fasola lub pieczone jak jadalne kasztany, które ususzone są także mielone na mąkę. Utrudnieniem przy krojeniu owocu jest duża ilość lepkiego białego lateksu (zawiera go każdy element drzewa jackfruit), który gromadzi się na nożu i dłoniach. Pomocne w poradzeniu sobie z nim jest wcześniejsze przetarcie dłoni olejem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak