Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieznane - Część I

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam cykl blogowy o tym co w Polsce nieznane bądź znane mało - oczywiście kulinarnie. Znajdziecie tu informację o owocach, warzywach, tradycyjnych potrawach z różnych stron świata i innych. Myślę, że wielu z Was nawet nie słyszało o niektórych z nich. Mam nadzieję, że dowiecie się z moich wpisów czegoś, co Was zaciekawi i może zechcecie dowiedzieć się o tych \'nieznajomych\' czegoś więcej :)

Na sam początek owoc nazywany w tropikach "królową owoców", bądź "owocem bogów" – mangostan.


Według starożytnej legendy, przemierzający tropikalną dżunglę Buddha posmakował go i kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ na swój organizm, pobłogosławił go i podarował ludziom, jako dar niebios. Mangostan jest wiecznie zielonym drzewem wolnorosnącym od wysokości 7 do 25 metrów, pochodzącym z Azji Południowo-Wschodniej, wymagającym przez cały rok ciepłego i bardzo wilgotnego klimatu równikowego ze względu na swoją wrażliwość na temperaturę - nie toleruje temperatury poniżej 4°C, ani  powyżej 37°C. Owoc ten jest niemal nieznany w Europie, ponieważ jest nietrwały, łatwo się psuje i nie nadaje się do transportu na duże odległości. Niedojrzały owoc pojawia się w cieniu korony drzewa w kolorze jasnozielonym bądź białym. W ciągu kolejnych 2-3 miesięcy owoc rośnie do ok. 6-8 cm średnicy, a owocnia ciemnieje. Owoc jednak nadal pozostaje twardy aż do momentu gwałtownego dojrzewania. Niedojrzały mangostan zawiera szereg polifenoli, które stanowią naturalny mechanizm obronny zniechęcający owady, grzyby, bakterie, wirusy roślinne i zwierzęta. Dojrzały mangostan posiada około półcentymetrową fioletową owocnię, a białe wnętrze uchodzi za najpyszniejsze w świecie owoców. Ma słodki, cierpki cytrusowy smak z posmakiem m.in. ananasa i moreli oraz konsystencją podobną do brzoskwini.

 

Mangostan jest najbogatszym z dotychczas poznanych źródłem ksantonów - najsilniejszych znanych nauce antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Jest także bogaty w witaminy (m.in. C, E, B1, B6) i minerały (wapń, potas, fosfor, żelazo). Posiada m.in. właściwości przeciwhistaminowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Nie bez powodu więc mangostan od wieków używany był w ziołolecznictwie przez tradycyjnych uzdrowicieli Malezji, Wietnamu czy Filipin. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne zostały dowiedzione naukowo.

 

Mangostan jest spożywany głównie świeży przez mieszkańców krajów, w których rośnie. Wykorzystywany jest jednak także chociażby do wyrobu soku, mydła (z tłuszczu wytłaczanego z nasion), natomiast drewno stosuje się w rzeźbiarstwie.



Ponieważ zasadzone drzewo zakwita dopiero po ok. 8-10 latach, a czasami nawet po 20, owoc jest nietrwały i tylko niewielka jego część jest jadalna, to mangostan zaliczany jest do jednych z najdroższych owoców świata.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak