Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe danie bywa smaczne i pożądane

KUGIEL, bo o nim mowa. Potrawa robiona przez moja teściową ,która pochodzi z okolic Przedborza.

Kugiel - pieczone tarte na drobnych oczkach ziemniaki, cebula i mięso wieprzowe.

 

        Nietypowe danie bywa smaczne i pożądane

 

 

Apetycznie może i niewygląda ale smak  wyborny.

 

Do przyrządzenia kugla potrzebujemy:

 

ziemniaki obrane i starte na drobnych oczkach około 5 kg

2 cebule białe również starte na tej samej tarce

mleko około 2- 3 szklanki

2 golonki

i około 2 kg łopatki lub karkówki

Pieprz czarny Prymat mielony i sól do smaku

 

 


 Wszystko wkładamy do dużego garnka najlepiej emaliowanego, doprawiamy solą i pieprzem wlewamy 1 szklanke mleka.

Wsadzamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. 

 

Po tym czasie wyjmujemy  i tłuczkiem do ziemniaków najlepiej metalowym mieszamy mase i dolewamy kolejną szklankę mleka.

 

Wkładamy znów do piekarnika i po kolejnych 1,5 godziny  wymujemy i mieszamy.

Wstawiamy jeszcze na 1 godzinę .

 

Wiem czas pieczenia jest bardzo długi ale te danie robione szczególnie na święta w rejonie Przedborza zyskało sprzymierzeńców i w moim domu.

 

Kawałki mięsa w masie ziemniaczanej są soczyste, a golonki  doskonale upieczone.

Kugiel smakuje najlepiej tego samego dnia po przygotowaniu.

Jeszcze gorący smakuje doskonele.

 

Nietypowe danie bywa smaczne i pożądane

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak