Kugiel - pieczone tarte na drobnych oczkach ziemniaki, cebula i mięso wieprzowe.
Apetycznie może i niewygląda ale smak wyborny.
Do przyrządzenia kugla potrzebujemy:
ziemniaki obrane i starte na drobnych oczkach około 5 kg
2 cebule białe również starte na tej samej tarce
mleko około 2- 3 szklanki
2 golonki
i około 2 kg łopatki lub karkówki
Pieprz czarny Prymat mielony i sól do smaku
Wszystko wkładamy do dużego garnka najlepiej emaliowanego, doprawiamy solą i pieprzem wlewamy 1 szklanke mleka.
Wsadzamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i tłuczkiem do ziemniaków najlepiej metalowym mieszamy mase i dolewamy kolejną szklankę mleka.
Wkładamy znów do piekarnika i po kolejnych 1,5 godziny wymujemy i mieszamy.
Wstawiamy jeszcze na 1 godzinę .
Wiem czas pieczenia jest bardzo długi ale te danie robione szczególnie na święta w rejonie Przedborza zyskało sprzymierzeńców i w moim domu.
Kawałki mięsa w masie ziemniaczanej są soczyste, a golonki doskonale upieczone.
Kugiel smakuje najlepiej tego samego dnia po przygotowaniu.
Jeszcze gorący smakuje doskonele.