Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Niedoceniane małe nasionka czyli Siemię lniane

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu, o wielkości 2-3 mm i szarobrązowym kolorze. Pełne jest dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu, o wielkości 2-3 mm i szarobrązowym kolorze. Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Można kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam siemię w formie niełuskanej. Siemię pełne jest dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.

Wartości odżywcze
Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. (podobna do zawartości tych kwasów w rybach). W składnie nasion lnu można wchodzi tłuszcz roślinny w ilości 38-44%, z czego około 60% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a około 15% kwasy tłuszczowe omega-6.
Poza dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi w nasionach lnu odnajdziemy również: witaminę E, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny.

Właściwości zdrowotne
Wymienione składniki powodują, że siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ze względu na znaczna zawartość kwasów omega-3 i -6 polecany osobom, które wykluczyły ze swojej diety ryby.
Nasiona lnu świetnie osłaniają przewód pokarmowy. Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu, który powleka błony śluzowe żołądka i przełyku, działając osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego. Od lat siemię jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Mimo, iż istnieje szereg dobrych leków, które likwidują wspomniane choroby siemię lniane jest cały czas stosowane jako czynnik wspomagający leczenie. Śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości dlatego też przemieszcza się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające, gdyż pęczniejąc w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.

Siemię lniane świetnie wspomaga odchudzanie, gdyż po pierwsze reguluje poziom cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z nadwagą mają często duży problem. Po drugie zaś, wywołuje wrażenie sytości, dzięki czemu ograniczają apetyt. W rezultacie udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nie należy się spodziewać, że zrzuci się zbędne kilogramy wyłącznie z pomocą siemienia lnianego, gdyż ono jedynie wspomaga odchudzania a kluczem do sukcesu jest zbilansowana dietą i aktywność fizyczna.

Z czym to jeść?
Siemię lniane możemy spożywać w formie nasionek lub mielonej. Jeśli mielonej to polecam kupować całe ziarenka i mielić je w domu w blenderze lub młynku do kawy i zużywać na bieżąco. Kupione w sklepie mielone siemię jest odolejone czyli pozbawione dobroczynnych kwasów omega-3 i -6 a także utlenione.
Mielone siemię możemy dodawać łatwo przemycić rodzinie dodając je właściwie do wszystkiego: wypieków ciast, ciasteczek, domowego pieczywa, pulpetów, pieczeni rzymskiej, gulaszy, sosów, zup.
W formie nasion można je stosować w owsiance, musli, jogurcie, ciastkach, wypiekach, pieczywie czy sałatkach.

 

Owsianka na zdrowie

Niedoceniane małe nasionka czyli Siemię lniane


 Składniki
(na jedną porcję)
3-4 łyżki płatków owsianych
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
łyżka siemienia lnianego
łyżka żurawiny
pół łyżki jagód goji
chude mleko

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy mleka tak aby przykrywało pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania zwartej konsystencji.

 

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami

Niedoceniane małe nasionka czyli Siemię lniane


Składniki
15 g drożdży
500ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
250g mąki żytniej razowej typ 2000
250g maki pszennej typ 650
320g pestek dyni
20g pestek słonecznika
30g siemienia lnianego
30g suszonych pomidorów


Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą. Mąki przesiewamy mieszamy z nasionami i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Jeżeli używamy pomidorów z oliwy nie musimy ich dokładnie odsączać. Oliwa pomidorowa doda aromatu i smaku. Drożdże mieszamy ze składnikami sypkimi i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto pomagając sobie mokrą łyżką. Wygładzamy wierzch i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach a następnie około 45 minut przy zamkniętych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak