Naleśnikowe szaleństwo

Naleśnik to proste danie, które można podawać w różnych wariantach, kombinacjach smakowych by każdy z domowników był zadowolony. Naleśniki można zwijać w ruloniki, składać na pół, podawać je z różnego rodzaju kremami, serkami, owocami, mięskiem, a także naleśniki bardzo zdrowe są z warzywami.
Jak wykonać ciasto na naleśniki ?
CIASTO NALEŚNIKOWE
Składniki na ciasto naleśnikowe :
mąka 20 dag
jajka 2
sól szczypta
cukier szczypta
Wykonanie: Do mąki dodajemy jajka, sól, oraz cukier, mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor.
1) Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na ciasto naleśnikowe :
mąka 20 dag
jajka 2
sól szczypta
cukier szczypta
Składniki na nadzienie:
ser feta 150 g
szpinak 45 dag
olej 2 łyżki
ząbki czosnku 3
sól
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie:
Do mąki dodajemy jajka, sól oraz cukier i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor. Na rozgrzanej patelni smażymy przeciśnięty przez praskę dodajemy mrożony szpinak, solimy i dodajemy trochę pieprzu, soli i pokruszony ser feta. Wszystko razem mieszamy. Na gotowe usmażone naleśniki dajemy farsz i zwijamy w rulonik.
2) Naleśniki serowe z dynią
Składniki:
mąka pszenna 30 dag
jajka 3
mleko 3,2% 1.5 szklanki
sól do smaku szczypta
Składniki na nadzienie:
ser biały 30 dag
cukier kryształ 4 łyżki
dżem z dyni 7 łyżek
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.
Wykonanie nadzienia:
Wszystkie składniki do nadzienia ucieramy razem by powstała masa.
Gotowe po usmażeniu naleśniki smarujemy je nadzieniem według jakiej chcemy i zwijamy w rulon. Wierzch naleśników polać dżemem z dyni.
3) Naleśniki Tiramisu z sosem wiśniowym
Składniki na naleśniki :
mąka pszenna 15 dag
jajka 2
mleko 3,2% 1 szklanka
sól do smaku szczypta
Składniki na sos wiśniowy:
wiśnie bez pestek 20 dag
żelatyna 1 łyżeczka
cukier kryształ 5 łyżek
sok z cytryny 1.5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
Składniki na krem:
serek mascarpone 20 dag
śmietana kremówka 100 ml
likier amaretto 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wykonanie naleśników :
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.
Wykonanie sosu wiśniowego :
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką dokładnie całość mieszamy i podgrzewamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do owoców. Całość dobrze mieszamy, by w sosie nie powstały grudki. Gotowy sos odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.
Wykonanie kremu :
Wszystkie składniki na masę dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu. Miksujemy kilkanaście sekund by masa się nie zważyła.
Następnie smarujemy naleśniki dowolną ilością kremu i zwijamy w rulon. Całość polewamy sosem wiśniowym .