Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowe szaleństwo

Nie ma osoby która by nie znała lub nie smakowała naleśników. Każdy z nas wie, że jest mnóstwo sposobów na naleśniki. Dziś w swoim wpisie zaprezentuję kilka z nich.

Naleśnik to proste danie, które można podawać w różnych wariantach, kombinacjach smakowych by każdy z domowników był zadowolony. Naleśniki można zwijać w ruloniki, składać na pół, podawać je z różnego rodzaju kremami, serkami, owocami, mięskiem, a także naleśniki bardzo zdrowe są z warzywami.

Jak wykonać ciasto na naleśniki ?

                                                                  CIASTO NALEŚNIKOWE

Naleśnikowe szaleństwo

 

Składniki na ciasto naleśnikowe :
mąka 20 dag
jajka 2
sól szczypta
cukier szczypta

Wykonanie: Do mąki dodajemy jajka, sól, oraz cukier, mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor.

1) Naleśniki ze szpinakiem

Naleśnikowe szaleństwo

 

Składniki na ciasto naleśnikowe :

mąka 20 dag
jajka 2
sól szczypta
cukier szczypta

Składniki na nadzienie:

ser feta 150 g
szpinak 45 dag
olej 2 łyżki
ząbki czosnku 3
sól
czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie:

Do mąki dodajemy jajka, sól oraz cukier i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor. Na rozgrzanej patelni smażymy przeciśnięty przez praskę dodajemy mrożony szpinak, solimy i dodajemy trochę pieprzu, soli i pokruszony ser feta. Wszystko razem mieszamy. Na gotowe usmażone naleśniki dajemy farsz i zwijamy w rulonik.

2) Naleśniki serowe z dynią 

Naleśnikowe szaleństwo              

 

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
jajka 3
mleko 3,2% 1.5 szklanki
sól do smaku szczypta

Składniki na nadzienie:

ser biały 30 dag
cukier kryształ 4 łyżki

dżem z dyni 7 łyżek

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.

Wykonanie nadzienia:
Wszystkie składniki do nadzienia ucieramy razem by powstała masa.

Gotowe po usmażeniu naleśniki smarujemy je nadzieniem według jakiej chcemy i zwijamy w rulon. Wierzch naleśników polać dżemem z dyni.

3) Naleśniki Tiramisu z sosem wiśniowym

Naleśnikowe szaleństwo

 

 

         

Składniki na naleśniki :

mąka pszenna 15 dag
jajka 2
mleko 3,2% 1 szklanka
sól do smaku szczypta

Składniki na sos wiśniowy:

wiśnie bez pestek 20 dag
żelatyna 1 łyżeczka
cukier kryształ 5 łyżek
sok z cytryny 1.5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Składniki na krem:

serek mascarpone 20 dag
śmietana kremówka 100 ml
likier amaretto 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Wykonanie naleśników :
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Całość zmiksować. Naleśniki smażymy z dwóch stron do ładnego zarumienienia się na rozgrzanej patelni z małą ilości oleju roślinnego.

Wykonanie sosu wiśniowego :
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką dokładnie całość mieszamy i podgrzewamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do owoców. Całość dobrze mieszamy, by w sosie nie powstały grudki. Gotowy sos odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.

Wykonanie kremu :
Wszystkie składniki na masę dokładnie zmiksować, do uzyskania gęstego kremu. Miksujemy kilkanaście sekund by masa się nie zważyła.

Następnie smarujemy naleśniki dowolną ilością kremu i zwijamy w rulon. Całość polewamy sosem wiśniowym .

 

 

 

Jowita Raś 13.01.2016 14:21
Rzeczywiście naleśnikowe szaleństwo. Świetne propozycje smakowe . Moje dzieciaczki i mąż byliby zachwyceni :)
bietka 12.01.2016 15:40
ja bardzo lubię naleśniki, ale moje dzieci jeszcze bardziej, zwłaszcza córeczki i dlatego dosyć często robię w domu naleśniki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak