Naleśniki według Bietki

Opublikowano: 19.07.2011
Autor: bietka
Naleśniki według Bietki
Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni. Nie wiadomo dokładnie gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki, prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

Podając naleśniki można je posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.

U nas w domu naleśniki są uwielbiane pod każdą postacią:)

Ciasto naleśnikowe:

Wszystko razem wymieszać i smażyć naleśniki.

Naleśniki według Bietki

 

Dzisiaj zrobiłam naleśniki z dżemem:)

Naleśniki według Bietki

Ale ostatnio sama wymyśliłam sobie krokiety bez przepisu , a zrobiłam je z farszem z mięsa mielonego, cebuli i pieczarek:)

Usmażyłam naleśniki:)

Naleśniki według Bietki

Posmarowałam je mięsem mielonym:)

Naleśniki według Bietki

Udusiłam pieczarki z kapustą i dałam je na środek każdego naleśnika:)

Naleśniki według Bietki

Pozwijałam naleśniki:)

Naleśniki według Bietki

Usmażyłam każdy w bułce tartej i jajku i poskładałam do naczynia żaroodpornego:)

Naleśniki według Bietki

I zapiekłam 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni:)

I takie oto wyszło danie:)

Naleśniki według Bietki

W domu bardzo wszystkim smakowało i tutaj jeszcze widok z góry:)

Naleśniki według Bietki

W ojczyźnie naleśników czyli we Francji podaje się je często jako deser Crepe Suzette - naleśniki polane likierem najczęściej cytrusowym, pomarańczowym lub mandarynkowym i podpalone.

Płonące danie to uczta dla oka i podniebienia. Według legendy kelner podający naleśniki pięknej Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, potrącił likier, który wylał się na deser. Danie nasączone alkocholem szybko zapaliło się od płomienia świec. To zjawisko tak zachwyciło księcia , że postanowił nadać deserowi nazwę od imienia swej oblubienicy.

 

Źródło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Naleśnik

http://przepisy.net/nalesniki-jak-je-przygotowac/


 

 

prymat