Naleśniki na słodko i wytrawnie

Opublikowano: 30.11.2016
Naleśniki na słodko i wytrawnie
Naleśniki na słodko i wytrawnie! Kto się nim oprze? Oto kilka moich pomysłów na pyszne naleśniki!

Kto z nas nie lubi naleśników? Ja uwielbiam. Możemy je przygotować dosłownie ze wszystkim - od owoców po mięsko. Możemy je również podać w wielu formach - od zrolowanym, w formie krokietów, kopert, sakiewek czy nawet w formie torcików. U mnie bardzo często goszczą z kurczakiem i różnymi warzywami. Ale tych słodkich również nie unikam. Co do przygotowania to ja robię je bardzo prosto - mąką, jajka, mleko, woda i już. Niby można przygotować je z wodą gazowaną, ale u mnie zawsze jej nie ma i najczęściej są ze zwykłą. A Wy jak przygotowujecie naleśniki?

Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną
Rewelacyjne naleśniki z kaszą manną i owocami. Idealne dla dzieci. Nie są bardzo słodkie, ale zaspokoją w 100% ochotę na słodki deser.
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka maki pszennej
Dodatkowo:
1 szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru trzcinowego
50 g malin
50 g jagód

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko. W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy powstały z owoców sok. Dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej gęstej masy. Dokładamy połowę owoców i mieszamy. Kaszą manną smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy na talerzu, dekorujemy resztą owoców.

Naleśniki na słodko i wytrawnie

 

Kurczak schowany w naleśnikach
Rewelacyjny pomysł na obiad lub kolację. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają naleśniki nie tylko na słodko.
Ciasto naleśnikowe:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
Ok. 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
400 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
150 g pieczarek
1 cebula
50 g serka topionego ze szczypiorkiem
Sól, Pieprz
Sos czosnkowy
1 szklanka startego żółtego sera

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Naleśniki na słodko i wytrawnie

 

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem
Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta. W smaku obłędne!
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
Sól
Farsz:
600 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
150 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
2 jajka
Bułka tarta do panierowania
Sól
Pieprz

Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano.

Naleśniki na słodko i wytrawnie

 

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i pomarańczą
Nie będę nikogo przekonywać, że smak tych naleśników jest wręcz obłędny. Spróbujcie sami!
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Nadzienie:
2 jabłka
1 pomarańcza
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu

Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleko oraz rozbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy z odrobiną oleju.
Na patelnię po smażeniu naleśników wsypujemy brązowy cukier. Czekamy aż zacznie zmieniać się w płyn. Dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce oraz miód. Wszystko dusimy do miękkości. Farszem napełniamy naleśniki, zwijamy w rulon. Smacznego!

Naleśniki na słodko i wytrawnie

 

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Mocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne!
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła
100 g szpinaku
Farsz:
500 g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
2 ząbki czosnku
1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka liścia lubczyku
Sól
Pieprz
1 kalarepa
1 cebula
1 por
10 pieczarek
100 g makaronu gryczanego

Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.
Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem lub koperkiem.

Naleśniki na słodko i wytrawnie

 

prymat