Naleśniki. Cienki placuszki którymi zajadają się wszyscy, bez względu na wiek. Idealne zarówno jako śniadanie,obiad czy kolacja. Nadzienie? Do wyboru,do koloru. Naleśniki można przełożyć ulubionym dżemem,owocami,twarożkiem,mięskiem,warzywami. Naleśniki możemy podpiec w piekarniku. Ale oprócz tradycyjnych naleśników są również naleśniki pieczone,swoim wyglądem przypominają ciasto.
Naleśnik po niemiecku
6 jajek
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
Włącz piekarnik i nastaw na 205 C,i od razu do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne.
Wszystkie składniki,oprócz masła przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Mało przełóż do naczynia w piekarniku i pozwól by się rozpuściło
Gdy masło się rozpuści,wyjmij na chwilę naczynie z piekarnika i wlej ciasto. Piecz przez 20 minut.
Naleśnika najlepiej podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą,dżemem.
Naleśniki z karmelizowanym bananem
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 banany
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
3 jajka
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nutelli
Banana obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cukier brązowy,cynamon i gałkę muszkatołową. Smaż przez chwilę,cały czas mieszając. Dodaj pokrojone banany,i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier i sól. W osobnej misce roztrzep jajka. Powoli dodawaj do mąki, na przemian z mlekiem. Dodaj oliwę z oliwek. Usmaż naleśniki
Usmażone naleśniki posmaruj nutellą,na nutellę ułóż banany i zwiń naleśniki.
Pieczony naleśnik
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzej do 200 C.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko i rozkłócone jajka.
Składniki dokładnie przemieszaj, na koniec dodaj gałkę muszkatołową i jeszcze raz przemieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Gdy wierzch naleśnika będzie już zarumieniony, wyjmij go z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Przełóż formę jeszcze raz do piekarnika i piecz następne 2 do 5 minut.
Podawaj z ulubionym dżemem lub dodatkowo posyp cukrem pudrem.
Naleśniki z serem
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka oleju
Nadzienie:
500 g twarogu
3 łyżki śmietany
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto dokładnie połącz i smaż cienkie naleśniki.
Odkładaj je na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygły.
Ser przełóż do miseczki,dodaj śmietanę,cukier i cynamon. Wymieszaj.
Naleśniki smaruj serem zwijaj np w koperty.
Naleśniki najlepiej podawać polane sosem czekoladowym.
Naleśniki czekoladowe z gruszką
1/2 L mleka
2 jajka
szczypta soli
200 g mąki
1 łyżka kakao
3 gruszki
5 łyżek cukru
polewa czekoladowa
Mleko,jajka,sól,mąkę i kakao przełóż do miseczki i dokładnie przemieszaj.
Patelnie rozgrzej i smaż naleśniki.
Gruszki obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Owoce przełóż na patelnie,dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier się skarmelizuje .
Naleśniki przełóż gruszkami i składaj w rulony albo w trójkąty.
Podawaj polane sosem/polewą czekoladową.