Na zielonej łące pasą się zające i baranki Wielkanocne.

Opublikowano: 09.04.2012
Autor: Iwusia
Na zielonej łące pasą się zające i baranki Wielkanocne.
Na zielonej łące pasą się zające i baranki Wielkanocne. U mnie tradycją już się stało, że do koszyczka trafia baranek, albo zajączek Wielkanocny, pieczony zazwyczaj dzień wcześniej i pakowany w folię przeźroczystą, by się nie uszkodził, związany czerwoną kokardka. Idealnie nadaje się również na prezent Świąteczny.

Wielkanocny Baranek cytrynowy

  • 50g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie olejku cytrynowego

 

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego baranka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!




http://www.doradcasmaku.pl/przepis/139588/wielkanocny-baranek-cytrynowy.html


Baranek Wielkanocny z baziami

  • 55g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie olejku rumowego
  • pisaki spożywcze

    Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać szczyptę soli, jajko oraz cukier waniliowy i olejek, mieszać, aż składniki się połączą a następnie dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do foremki na baranka, a następnie piec ok 30 min w temp. 180'C. Ostudzonego baranka dekorujemy pisakami spożywczymi. Smacznego !!




 

Wielkanocny króliczek

  • 50g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie olejku migdałowego
  • pisaki spożywcze

    Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek oraz kakao. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego króliczka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!


 

 

prymat