Wielkanocny Baranek cytrynowy
- 50g margaryny
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie olejku cytrynowego
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego baranka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/139588/wielkanocny-baranek-cytrynowy.html
Baranek Wielkanocny z baziami
- 55g margaryny
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie olejku rumowego
- pisaki spożywcze
Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać szczyptę soli, jajko oraz cukier waniliowy i olejek, mieszać, aż składniki się połączą a następnie dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do foremki na baranka, a następnie piec ok 30 min w temp. 180'C. Ostudzonego baranka dekorujemy pisakami spożywczymi. Smacznego !!
Wielkanocny króliczek
- 50g margaryny
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie olejku migdałowego
- pisaki spożywcze
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek oraz kakao. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego króliczka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!