Na Dzień Mamy -mus czekoladowy :)

Opublikowano: 25.05.2013
Autor: ewelinapac
Na Dzień Mamy -mus czekoladowy :)
Wszyscy na swój sposób kochamy nasze mamy. Nie każdy potrafi to okazać. Ale naprawdę niewiele trzeba by pokazać jak ważne sa dla nas . Wystarczy drobny gest np. przygotowanie z okazji ich świeta pysznego musu czekoladowego który kocha prawie każdy.Gęsty i kremowy mus czekoladowy jest szybki do przygotowania i zadowoli nawet najbardziej wymagajacych smakoszy deserów. Czekolada poprawi humor, a delikatny mus rozplywający się w ustach sprawi że poczujemy sie naprawdę wspaniale.

Mus czekoladowy

  • 300 gram czekolady

  • 2 łyzki cukru pudru 

  • 2 łyżki rumu

  • 200 ml śmietany 36 %

  • 3 jajka




Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej.


Białka ubijamy na sztywno , powoli dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem. 

Śmietane równiez miksujemy na sztywno, dodajemy do białek, na końcu powoli dodajemy roztopiona i przestudzoną czekolade ciągle miksując.

 Mus przekladamy do ozdobnych pucharków i dekorujemy wedle uznania.  

 Schładzamy ok 2 godziny w lodówce.  

Dobre rady :

  • By białka dobrze się ubiły muszą być dokładnie oddzielone od zółtek.
  •  Naczynie w którym będziemy  miksować białka  i pałeczki powinny być idealnie suche .
  • Do białek można dodać szczyptę soli.
  • Białka są idealnie ubite gdy po  odwruceniu naczynie w którym je  miksujemy białka nie wypadną. 
  • By śmietana dobrze sie ubiła musi być dobrze schłodzona.
  • Lepiej nam się ubije śmietana gdy przed rozpoczęciem pracy włożymy pałeczki od miksera na kilka minut do zamrażalki.

Pamiętajmy o naszych mamach by w dniu ich święta byly naprawdę szczęsliwe i dumne ze swoich pociech.


Liczba porcji : 4 
Wartość kaloryczna  : 2560 kalori
Czas przygotowania 10-15 minut
Czas chłodzenia ; ok 2 godziny 

prymat