- 2 szklanki mąki
- 2 - 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 250 g twarogu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50g oleju
W jednej misce łączę najpierw suche produkty: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier i mieszam. Następnie do tej samej miski dodaję mleko, maślankę, jajka, olej. W drugiej misce mieszam twaróg (drobno zmielony - idealny jest również ser na sernik) żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Można dodać więcej cukru pudru jeśli lubimy słodkości:) - mieszamy. Następnie w formie na babeczki układam papierowe foremki i wlewam trochę ciasta na sam dół. Na to wlewam łyżeczkę serka w środeczek i całość znowu zakrywam warstwą ciasta. Serek może prześwitywać - to nic nie szkodzi. Piekę w rozgrzanym piekarniku przez ok 30-35 minut. Z podanych proporcji wychodzą mi 24 babeczki