Składniki:
- 120g masła
- 4.5 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 140g mąki
- szczypta soli
- 2 garście jagód + łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia
- kilka łyżeczek konfitury (u mnie poziomkowa )
- 100g polewy czekoladowej
- kolorowa posypka
- wafelki do lodów
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajka i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślanej. Mieszamy byle jak, tylko do połączenia składników. Wsypujemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem łyżką.
Nakładamy łyżeczkę masy do wafelka, następnie na ciasto nakładamy płaską łyżeczkę konfitury i przykrywamy ponownie ciastem. Ważne jest, by ciasto nie sięgało wyżej jak do 2/3 wysokości wafelka.
Pieczemy w temp 180 st około 15-20 minut.
Studzimy.
Dekorujemy polewą i kolorową posypką.
Smacznego :)