Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny w waflach

Wyglądają jak lody, a tak naprawdę to puszyste muffiny z jagodami! Yummy!

Muffiny w waflach


Składniki:

  • 120g masła
  • 4.5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 140g mąki
  • szczypta soli
  • 2 garście jagód + łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia
  • kilka łyżeczek konfitury (u mnie poziomkowa )
  • 100g polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka
  • wafelki do lodów

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajka i ponownie miksujemy.

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślanej. Mieszamy byle jak, tylko do połączenia składników. Wsypujemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem łyżką.

Nakładamy łyżeczkę masy do wafelka, następnie na ciasto nakładamy płaską łyżeczkę konfitury i przykrywamy ponownie ciastem. Ważne jest, by ciasto nie sięgało wyżej jak do 2/3 wysokości wafelka.

Pieczemy  w temp 180 st około 15-20 minut.

Studzimy.

Dekorujemy polewą i kolorową posypką.

Smacznego :)

 

Muffiny w waflach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak