Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką

Też macie takie zboczenie, że wyjadacie z miski surowe ciasto? Ja przy tym kompletnie nie mogłam się powstrzymać :D Szkoda, że nie widzieliście miny mojej Mamy, jak zobaczyła co robię ;) Ej, bo to naprawdę było dobre. Ale po upieczeniu i tak tysiąc razy lepsze!

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 90g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duuuża łyżka błonnika kakaowego lub kakao
  • ciut soli
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 100ml oleju
  • 2-3  łodygi rabarbaru

 

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, błonnikiem, cukrem i solą. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i olej. Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Z podanych składników przygotować kruszonkę.

Suche składniki wsypać do mokrych, dodać rabarbar i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło.

Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 20-30 minut. 

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak