" Muffinki w pudrze"
Składniki:
4 łyżki wiśni wydrążonych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
2 jajka
1/2 szklanki oleju
cukier puder do posypania
Do jeden miski wsypujemy sypkie składniki. W drugiej rozgniatamy wiśnie widelcem, dodajemy 2 jajka i olej. Mieszamy.
Przelewamy do sypkich składników i dokładnie łączymy ze sobą.
Przelewamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Po środku każdej układamy po jeden wisieńce.
Pieczemy w temeraturze 180 stopni C przez 25 minut.
" Muffinki w czekoladzie"
Składniki:
2 jajka
125 g cukru
125 g mąki pszennej
125 g roztopionego masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
3 łyżki mleka
polewa czekoladowa
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miąższ z laski wanilli. Do masy na końcu dolewamy mleko i jeszcze miksujemy około 5 minut.
Ciasto przelewamy do foremek do 3/4 ich wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową .
" Muffinki kakaowe"
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu Prymat
250 ml mleka
1/3 szklanki oleju,
1 jajko,
polewa:
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki śmietany,
3 łyżki proszku budyniowego,
posypka kakaowa
"Suche" składniki łączymy ze sobą w jedenej misce. W drugiej łączymy "mokre" składniki.
Nastepnie "mokre" przelewamy do "suchych" i mieszamy około 5 minut widelcem.
Foremki do muffinek smarujemy lekko olejem i przekładamy ciasto łyżką do 3/4 ich wysokości.
Wstawiamy na dużą blaszke i wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C.
Po wyjęciu i przestudzeniu polewamy polewą :
Składniki na polewę podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru .
Przestudzoną polewą polewamy muffinki i posypujemy posypką .
Z tej porcji wychodzi 16 muffinek.