Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożenie pieczywa i ciast

Czasami bywa tak, że chcemy zamrozić chleb lub ciasto gdy mamy jego nadmiar.

 

               Każdy w domu ma nadmiar chleba lub jakiegoś ciasta i wiemy, że wyrzucanie jedzenia jest źle widziane. Dlatego możemy w prosty sposób temu zapobiec zamrażając ciasta lub chleb. Oczywiście nie każde ciasto można zamrozić. Nadaje się do tego ciasto francuskie, drożdżowe, biszkoptowe i inne zawierające proszek do pieczenia i oczywiście chleb.

               Do owijania produktów przeznaczonych do zamrożenia najlepsza jest folia aluminiowa. Chleb najlepiej pokroić na kromki, zawinąć każdą z osobna i po zamrożeniu możemy przechowywać nawet do 6 miesięcy. Rozmrażać należy albo w tosterze lub odstawić do powolnego rozmrożenia.
Ciasta drożdżowe np. z owocami zamrażamy również zawijając w folię aluminiową, a po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażać w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 6-10 minut. Wypieki z ciasta francuskiego można zamrażać na okres do 4 tygodni, rozmrażamy je w gorącym piekarniku w temperaturze 200 stopni 6-10 minut. Spody biszkoptowe mogą być zamrażane na okres nawet do 6 miesięcy i możemy rozmrażać je w temperaturze pokojowej lub w piekarniku 200 stopni przez 5-8 minut.



                Zaletą zamrażania chleba i ciast jest to, że w każdej chwili mamy dostęp do gotowego produktu. Rozmrożenie nie zajmuje wiele czasu a my mamy zawsze świeże pieczywo czy ciasto, również wtedy gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.

Barbara40 18.01.2012 16:38
Ciekawe nauki wynioslam z Twojego wpisu. Nie wiedzialam , ze lepsza jest folia aluminiowa do zamrazania.
Sarenka 18.01.2012 15:47
Chciałam napisać wpis - nie artykuł. Gapa ze mnie!
Sarenka 18.01.2012 15:45
A ja kupuję więcej chleba, właśnie po to, aby go zamrozić i mieć w razie potrzeby świeże pieczywo. Zamrażam je w opakowaniach foliowych, w których zostały zakupione. Ciasta jeszcze nie zamrażałam, ale jeżeli mi zostanie, to czemu nie. Fajny artykuł, gratuluję :))
ZEWA 18.01.2012 15:25
Woreczki do mrożonek mogą być, ale skłaniałabym się do tych z zasuwką lub struną. A jeżeli chodzi o zapach lodówki, to podejrzewam, ze taki chleb był za długo przechowywany niż powinien i nie był zabezpieczony tak jak należy.
Cynowa_Beata 18.01.2012 14:58
Ja niestety mam złe wspomnienia z odmrażanym chlebem, pamiętam jak taki nam serwowali na stołówce w internacie i niestety miał nieprzyjemny posmak lodówki brr...Ale nie pomyślała bym o foli aluminiowej , a co sądzisz o takich specjalnych woreczkach do mrożenia ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak