A teraz ? Teraz zapiekanka kojarzy mi się z pyszną mieszanką zapiekanych warzyw z mięsem, na makaronie lub z ziemniakami, oczywiście z pysznym sosem i tartym serem...rewelacja! Możliwości są nieograniczone :)
- dwie piersi z kurczaka
- dwie kiełbaski śląskie
- 5-6 dużych ziemniaków
- 250g śmietany 18%
- 2 duże marchwie
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek ketchupu
- 150 ml wody
- sól
- pieprz
- czosnek
- 6 plastrów sera
Wykonanie:
Brytfankę smaruję lekko margaryną. Ziemniaki obieram, myję, kroję w plastry o grubości ok 0,5 cm. Układam plastry na dnie brytfanny tak aby nachodziły lekko na siebie. Lekko solę i pieprze. Piersi z kurczaka gotuję w bulionie do miękkości (mi czasem zostają resztki mięsa po pieczonym kurczaku i też są okej). Ugotowane piersi rozdzielam na piórka i układam na ziemniakach. W tym momencie nakładam pierwszy "sos" - mieszam jogurt naturalny z ketchupem i polewam nim kurczaka. Następnie kładę drugą warstwę ziemniaków w ten sam sposób co na początku. Kiełbaskę kroję w pół plasterki i smażę na oleju. Gdy się zarumienią zdejmuje z ognia i przekładam do brytfanny na ziemniaki. Marchew obieram, myję i kroję w talarki i posypuję na kiełbaskę. Teraz czas na sosik ostateczny - śmietanę mieszam z wodą i łyżką ketchupu - dodaję wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszony koperek. Całość wylewam na zapiekankę a na samą górę układam plastry sera.
Piekę w piekarniku w temp. 180C przez około 50 min.
Smacznego