Moje ulubione bułki drożdżowe z serem i wiśniami

Opublikowano: 28.02.2012
Autor: IZABELA29
Moje ulubione bułki drożdżowe z serem i wiśniami
Mój syn wchodząc ze mną do piekarni zawsze woła aby kupić mu bułkę. Z racji tego, że uwielbiam piec drożdżowe, piekę mu bardzo często bułki w domu, które cieszą także innych domowników. Wychodzę z jednej zasady "wolę upiec niż kupować ".

Moje ulubione bułki drożdżowe z serem i wiśniami

 

Składniki:

60 g drożdży świeżych w kostce

6 żółtek jaj

1/2 kg mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

100 g roztopionej margaryny

100 g cukru

 

nadzienie:

200 g sera twarogowego

6 łyżek wydrylowanych wiśni

3 łyżki cukru

1 żółtko

 

Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki razem z 100 ml ciepłego mleka.

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy mąkę . Żółtka rozmącamy z resztą cukru.

Margarynę po roztopieniu studzimy.

 

Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy po chwili rozmącone żółtka, reszte mleka, a pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę .

Wyrabiamy dokładnie by ciasto odchodziło swobodnie od miski.

Odstawiamy  przykryte ściereczką na 30 minut do  ponownego wyrośnięcia.

 

Międzyczasie mieszamy ser z jednym żółtkiem i 3 łyżkami cukru.

Na koniec łączymy z wiśniami.

 

Wyrośniete ciasto wykładamy na stolnice, rwiemy po kawałku ciasta i kształtujemy bułki, po środku robimy małe wgłębienie na nadzienie.

Na każdą bułkę kładziemy po łyżce masy serowej.

Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

Moje ulubione bułki drożdżowe z serem i wiśniami

 

prymat