Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOJE TOP 5 SAŁATKI

W każdym domu od pokoleń robione są sałatki. Najbardziej popularna, ta tradycyjna, którą znają wszyscy to warzywna. Pojawia się niemal na każdych świętach, uroczystościach i innych okazjach. Moje top 5 to alternatywa dla tych tradycyjnych sałatek.

TOP 5 SAŁATKI


Sałatki to bogactwo składników i smaków w zależności od kompozycji. Często sałatki są dodatkiem lub przekąską, zazwyczaj polane sosem o konsystencji śmietany. Są takie, które przygotowuje się dłużej i są takie, które przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Najczęściej sałatki przygotowuje się na przyjęcia typu: wesele, Komunie, święta, urodziny czy imieniny.

 

 

Sałatki mogą być z :
- warzyw
- owoców
- bakaliami
- mięsem ( zazwyczaj drobiiowe )
- owocami morza
- serami
- makaronami
- kaszą


Kompozycje sałatek:
- na słodko
- lekkie i zdrowe
- tradycyjne np. warzywna
- warstwowe


Najlepiej komponują się w:
- przezroczystej lub białej salaterce
- wydrążonych owocach np. ananas, pomarańcz

 

 

MOJE TOP 5

 

1

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, ŻURAWINĄ I KURCZAKIEM

MOJE TOP 5 SAŁATKI

 

 


Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Szef kuchni bardzo zachwalał sałatkę. Główny składnik to seler, który jest w smaku dość ostry, oryginalny i specyficzny, a w połączeniu ze słodką żurawiną tworzy coś pysznego. Cały ten mocny smak selera gdzieś znika, a w dodatku seler mięknie, dzięki mieszance jogurtu i majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Robi furorę na każdej uroczystości. 


Składniki:
seler naciowy 400 gram
żurawina suszona 100 gram
por ok. 8 cm.
filet z kurczaka 2 szt.
majonez 3 łyżki
jogurt grecki 3 łyżki

Kucharek 1 łyżka

pieprz do oprószenia kurczaka

olej do smażenia ok. 2 łyżek


Metoda:
Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i przełożyć do salaterki. Sałatkę włożyć do lodówki, dla lepszego smaku.

2


SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM

MOJE TOP 5 SAŁATKI

 

 


Jedna z moich ulubionych sałatek z brokuła. Wszystkie składniki tej sałatki do siebie idealnie pasują. Poza tym sałatkę można podawać z mięskiem z grilla lub jako dodatek do zwykłego obiadu. Jest uwielbiana przez domowników. 


Składniki:
brokuł 1 mała szt.
ser feta 100 gram
jogurt naturalny 2 łyżki
ząbek czosnku 1/2 ząbka czosnku
pieprz czarny mielony do smaku
słonecznik łuskany 2 łyżki

Metoda:
Brokuła umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Gotować na parze 10 min. Przełożyć do miseczki. Ser feta pokroić w dużą kostkę. Dodać do brokuła. Dodać jogurt oraz posiekany czosnek. Lekko wymieszać i doprawić pieprzem. Słonecznik podprażyć na patelni na złoty kolor. Posypać sałatkę z brokuła.


3


SAŁATKA WARSTWOWA Z SELEREM I ANANASEM

MOJE TOP 5 SAŁATKI


Sałatka jest wbrew pozorom bardzo prosta. Nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu. Pierwszy raz spróbowałam ją jako małe dziecko na Komunii. Przypomniałam sobie o niej i sięgnęłam do zeszytu. Nadaje się na różne imprezy, spotkania czy święta.


Składniki:
seler sałatkowy 1 słoiczek
kukurydza w puszce 1 szt.
szynka konserwowa 300 gram
ananas z puszki 1 puszka
jaja na twardo 5 szt.
majonez tradycyjny 400 ml
ser żółty do posypania
szczypiorek do posypania

Metoda:
Seler dokładnie odsączyć z wody. Umieścić w salaterce. Kukurydzę także odsączyć i ułożyć na selerze. Wyrównać. Szynkę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na kukurydzy. Ananasa odsączyć. Jeżeli jest w plastrach to pokroić w kostkę. Umieścić na szynce. Wyrównać. Jaja pokroić w kosteczkę i umieścić na ananasie. Majonez delikatnie rozprowadzić na sałatce. Posypać startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku.


4


SAŁATKA BROKUŁOWA Z TORTELLINI I KURCZAKIEM

MOJE TOP 5 SAŁATKI


Makaron połączyłam ze zdrowym brokułem i kurczakiem. Wyszła bardzo smaczna i pożywna sałatka. Nadaje się na wizyty gości, na imprezowy stół i na świąteczny stół. Jest szybka i prosta, a do tego nie trzeba wielu składników.


Składniki:
tortellini z serem 1 op.
brokuł 2 małe szt.
czosnek 2 ząbki
majonez light 4 łyżki
jogurt naturalny 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
filet z kurczaka 2 szt.
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Metoda:
Makaron tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i wstawić na gaz. Gotować ok. 10 min. Następnie brokuł odcedzić i pozbyć się łodyżek tj, rozdrobnić na malutkie różyczki. Dodać do tortellini. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Dodać do sałatki. Dodać majonez, musztardę, jogurt oraz posiekany czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku.


5


SAŁATKA WARSTWOWA Z KAPUSTY Z KURCZAKIEM NA SŁODKO

MOJE TOP 5 SAŁATKI


Lubicie sałatki na słodko? To ta sałatka jest stworzona dla Was. Jest to mój pomysł na urozmaicenie sałatek z kapusty. Sałatka zawiera same dobre wartości. Zawiera orzechy włoskie, rodzynki dla słodyczy i bardzo smaczny sos ze śmietany o kwaskowo- słodkim smaku. Aby ładnie się zaprezentowała utworzyłam warstwy. Jest to idealna sałatka na imprezy, spotkania, domówki, wesela i inne okoliczności. Jest bardzo smaczna, zdrowa i każda warstwa do siebie pasuje smakowo.


SKŁADNIKI:

kapusta biała 1 mała główka (ok. 600 g)
filety z kurczaka 2 szt.
rodzynki 200 g
śmietana kwaśna gęsta 400 g
sok z połowy limonki
miód płynny 2 łyżki
kurkuma 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 1/2 kubka
olej z pestek winogron 1 łyżka

Metoda:
Kapustę drobno szatkujemy. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy filety na złocisty kolor. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. W wysokim naczyniu układamy warstwę kapusty, rodzynek, sosu śmietanowego, kurczaka, kapusty, rodzynek, sosu śmietanowego, kapusty i na wierzch warstwa posiekanych orzechów włoskich.
Sałatkę wkładamy na 1 godzinkę do lodówki.

bartek8585 11.05.2016 15:29
ładnie się prezentuja:)
krokus 11.05.2016 11:55
Lubię sałatki, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak