Moje meksykańskie inspiracje

Opublikowano: 02.02.2012
Autor: anemon
Moje meksykańskie inspiracje
Całkiem niedawno zainteresowałam się i zaczęłam poznawać specjały kuchni meksykańskiej. Nie wiem jak smakują potrawy w Meksyku, bo nigdy tam nie byłam. Znam ją z kilku wizyt w meksykańskich restauracjach i własnych prób gotowania według przepisów z książek i internetu.

Kuchnia meksykańska jest niezwykle różnorodna i zaskakująca, inna na północy, inna na południu, a jeszcze inna w centralnych regionach Meksyku. Produktami wspólnymi, które znajdziemy w kuchni całego kraju są: pomidory, chili, fasola i kukurydza. Duży wpływ na kuchnię meksykańską wywarli Hiszpanie wprowadzając do niej kurczaki, wołowinę, ryż i wino.

Zainspirowana tą bogatą w różne smaki kuchnią postanowiłam przygotować kilka dań, dopasowując je do swoich upodobań.

 

 

Tortille z warzywami i pieczonym kurczakiem

Gotowe placki tortilli są dostępne w każdym większym sklepie, wystarczy tylko przygotować nadzienie i w kilka chwil przekąska gotowa.

Moje meksykańskie inspiracje

 

pieczona pierś kurczaka   -  2 szt.

marchewka   - 1 szt.

papryka czerwona  -  ½ sz.

kilka liści sałaty  „Lollo Rossa” 

świeży ogórek   - 1 szt.

posiekana natka pietruszki  -  1 łyżka

olej z pestek winogron  - 1 łyżka

czosnek – 1 ząbek

SOS:

majonez  -  3 łyżki

gęsty jogurt  -  3 łyżki

czosnek  -   2 ząbki

sok z cytryny  -  do smaku

sól- do smaku

pieprz  -  do smaku

PONADTO:

gotowe placki tortilli -  4 szt.

Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie, długie słupki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki, mieszając smaż przez moment, następnie usuń go i dodaj marchewkę i paprykę. Podsmaż mieszając, ale tylko chwilę, aby warzywa pozostały lekko twardawe, a nie zupełnie miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mięso pokrojone w paski, aby się podgrzało. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Opłucz i osusz liście sałaty. Ogórka pokrój w długie, cienkie słupki.

Gotowe placki tortilli kolejno podgrzej na patelni bez tłuszczu po około 30 sekund z każdej strony lub według wskazówek na opakowaniu. Podgrzany placek posmaruj sosem, ułóż liście sałaty, ogórka oraz mięso z warzywami. Dolną część placka zagnij do środka, a następnie oba boki tworząc rodzaj rożka. Podawaj od razu po przygotowaniu. Do środka zwiniętej tortilli można wlać dodatkową porcję sosu.

 

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami

Z inspiracji kuchnią meksykańską powstała pikantna, gęsta i aromatyczna zupa z dodatkiem krewetek. Znakomita na rozgrzewkę w chłodne dni.

 

Moje meksykańskie inspiracje

 

marchewka   -  2 szt.

pietruszka   -   1 szt.

cebula   -  1 szt.

czosnek  -  4 ząbki

czerwona papryka  -  1 szt.

ziele angielskie  -  2 szt.

liść laurowy  -  1 szt.

szczypta kminu rzymskiego

szczypta słodkiej papryki w proszku

sól do smaku

pieprz do smaku

oliwa -  1 łyżka

sok z limonki  -  1 łyżka

papryczka chili  - 1 szt.

czerwona fasola  -  ½ puszki

kukurydza   -  ½ puszki

krewetki koktajlowe  -  100 g

mocny esencjonalny bulion*  -  1,5 litra

pomidory bez skórki  -  1 puszka

posiekana natka pietruszki –  2 łyżki

W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekaną cebulę i smażę mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, przesmażam. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smażę około 5 minut. Następnie wlewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodaję pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Krewetki przelewam na sitku gorąca wodą i dodaję do garnka. Gotuję jeszcze 3-4 minuty.

Do rondelka przekładam pomidory bez skórki razem z zalewą i gotuję na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Miksuję blenderem i wlewam go do zupy, którą doprawiam do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.

*bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu.

 

Chili con carne

Mało pracochłonne i bardzo smaczne danie, można je przygotować wcześniej i odgrzać. Rezygnując z chilli będzie daniem chętnie jedzonym przez dzieci.

 

Moje meksykańskie inspiracje

 

wołowina    -  ½ kg

cebula  -  1 szt.

czosnek  -  3 ząbki

papryka czerwona   -  1 szt.

papryczka chilli  -  ½ szt.

fasola czerwona   -  ½ puszki

kmin rzymski  -  ½ łyżeczki

sos sojowy  - do smaku

pomidory bez skórki  -  ½ puszki

oliwa   -  1 łyżka

sól  -  do smaku

 

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.

Podaję gorące z białym ryżem, z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany.

 

 

prymat