Kuchnia meksykańska jest niezwykle różnorodna i zaskakująca, inna na północy, inna na południu, a jeszcze inna w centralnych regionach Meksyku. Produktami wspólnymi, które znajdziemy w kuchni całego kraju są: pomidory, chili, fasola i kukurydza. Duży wpływ na kuchnię meksykańską wywarli Hiszpanie wprowadzając do niej kurczaki, wołowinę, ryż i wino.
Zainspirowana tą bogatą w różne smaki kuchnią postanowiłam przygotować kilka dań, dopasowując je do swoich upodobań.
Tortille z warzywami i pieczonym kurczakiem
Gotowe placki tortilli są dostępne w każdym większym sklepie, wystarczy tylko przygotować nadzienie i w kilka chwil przekąska gotowa.
pieczona pierś kurczaka - 2 szt.
marchewka - 1 szt.
papryka czerwona - ½ sz.
kilka liści sałaty „Lollo Rossa”
świeży ogórek - 1 szt.
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
olej z pestek winogron - 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
SOS:
majonez - 3 łyżki
gęsty jogurt - 3 łyżki
czosnek - 2 ząbki
sok z cytryny - do smaku
sól- do smaku
pieprz - do smaku
PONADTO:
gotowe placki tortilli - 4 szt.
Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie, długie słupki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki, mieszając smaż przez moment, następnie usuń go i dodaj marchewkę i paprykę. Podsmaż mieszając, ale tylko chwilę, aby warzywa pozostały lekko twardawe, a nie zupełnie miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mięso pokrojone w paski, aby się podgrzało. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Opłucz i osusz liście sałaty. Ogórka pokrój w długie, cienkie słupki.
Gotowe placki tortilli kolejno podgrzej na patelni bez tłuszczu po około 30 sekund z każdej strony lub według wskazówek na opakowaniu. Podgrzany placek posmaruj sosem, ułóż liście sałaty, ogórka oraz mięso z warzywami. Dolną część placka zagnij do środka, a następnie oba boki tworząc rodzaj rożka. Podawaj od razu po przygotowaniu. Do środka zwiniętej tortilli można wlać dodatkową porcję sosu.
Pikantna zupa meksykańska z krewetkami
Z inspiracji kuchnią meksykańską powstała pikantna, gęsta i aromatyczna zupa z dodatkiem krewetek. Znakomita na rozgrzewkę w chłodne dni.
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
czerwona papryka - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
szczypta kminu rzymskiego
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa - 1 łyżka
sok z limonki - 1 łyżka
papryczka chili - 1 szt.
czerwona fasola - ½ puszki
kukurydza - ½ puszki
krewetki koktajlowe - 100 g
mocny esencjonalny bulion* - 1,5 litra
pomidory bez skórki - 1 puszka
posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekaną cebulę i smażę mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, przesmażam. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smażę około 5 minut. Następnie wlewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodaję pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Krewetki przelewam na sitku gorąca wodą i dodaję do garnka. Gotuję jeszcze 3-4 minuty.
Do rondelka przekładam pomidory bez skórki razem z zalewą i gotuję na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Miksuję blenderem i wlewam go do zupy, którą doprawiam do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
*bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu.
Chili con carne
Mało pracochłonne i bardzo smaczne danie, można je przygotować wcześniej i odgrzać. Rezygnując z chilli będzie daniem chętnie jedzonym przez dzieci.
wołowina - ½ kg
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
papryka czerwona - 1 szt.
papryczka chilli - ½ szt.
fasola czerwona - ½ puszki
kmin rzymski - ½ łyżeczki
sos sojowy - do smaku
pomidory bez skórki - ½ puszki
oliwa - 1 łyżka
sól - do smaku
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.
Podaję gorące z białym ryżem, z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany.