Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno murzynkowy murzynek.

Do popołudniowej herbaty, na chandrę przez deszcz za oknem lub po prostu bez powodu, dla smaku.

Mocno murzynkowy murzynek.

To rewelacyjne i bardzo proste ciasto "chodziło" za mną już jakiś czas. Postanowiłam zrobic je dzisiaj. Nie obyło się niestety bez trudnoći. Została zmuszona :) do małej modyfikacji przepisu. Wyszło bardzo murzynkowe.


Składniki:

 

125 g masła

3 jaja

2 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

5 łyżek powideł śliwkowych

2 łyżeczki sody

5 łyżeczek kakao- ja zastąpiłam tabliczka czekolady mlecznej

2 łyżki wódki

 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

 

Zagotować: cukier, kakao, mleko, masło i czekolada. Ostudzić.

Do ciepłej masy dodać mąkę, sodę, żółtka, powidła. Wymieszać dokładnie.

Dodać wódkę i znowu wymieszać.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć łyżką.

 

Formę wysmarować masłem i posypać mąką.

Do formy wlać masę.

Piec 45- 60 minut- do suchego patyczka.

 

 

Na polewę wykorzystałam dwie tabliczki czekolady z orzeszkami ziemnymi, które rozpuściłam z 2 łyżkami mleka. Wierzch ciasta posypałam gotową posypką czekoladową.

 

Smacznego!!! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak