Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać

Wiele osób zostało niejako „zmuszonych” do zamiany mleka pochodzącego od zwierząt na roślinne. Przyczyny mogą być różne – zdrowotne czy też związane z przekonaniami. Jeszcze dwadzieścia lat temu praktycznie nie mieliśmy takiej możliwości. Teraz jest w czym wybierać. Może zamienniki tradycyjnego mleka nie należą do tanich, na szczęście większą ich część można sporządzić samemu. W sklepach bez problemu znajdziemy: mleko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe, or

Wiele osób zostało niejako „zmuszonych” do zamiany mleka pochodzącego od zwierząt na roślinne. Przyczyny mogą być różne – zdrowotne czy też związane z przekonaniami. Jeszcze dwadzieścia lat temu praktycznie nie mieliśmy takiej możliwości.


Teraz jest w czym wybierać. Może zamienniki tradycyjnego mleka nie należą do tanich, na szczęście większą ich część można sporządzić samemu. W sklepach bez problemu znajdziemy: mleko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe, orzechowe. Wymienione wyżej rodzaje są bardzo zdrowe, bo nie zakwaszają organizmu.

Polecam zrobić samemu mleko owsiane z łatwo dostępnych płatków owsianych. Szklankę płatków moczymy w wodzie i zostawiamy na noc, następnie miksujemy blenderem i dolewamy cztery szklanki wody. Przecedzamy przez gazę. Mleko owsiane słynie z tego, że zawiera dużo błonnika.

Bardzo popularne jest mleko sojowe, które bez problemu kupimy; możemy zrobić je także sami. Szklankę soi zalewamy trzema szklanki wody, a następnie zostawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy w blenderem, dolewamy trzy szklanki wody. Przekładamy do garnka i gotujemy 30 minut. Przecedzamy przez gazę. Dobrze jest je doprawić, żeby zmienić smak.

Moim ulubionym mlekiem, ze względu na smak jest mleko migdałowe. Szklankę migdałów bez skórki moczymy w wodzie przez noc. Dolewamy cztery szklanki wody i miksujemy blenderem i następnie przecedzamy przez gazę. Można doprawić cukrem lub syropem.

Podobnie zrobimy mleko kokosowe. 200g wiórków moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie( 1,2 litra) i zostawiamy na noc. Rano podgrzewamy w garnku do temp 60 stopni, i miksujemy blenderem. Przecedzamy przez gazę. Mleko kokosowe rozwarstwia się, a przed spożyciem należy je wstrząsnąć.

Mleko z orzechów nerkowca. Szklankę orzechów zalewamy trzema szklanki wody. Odstawiamy na noc i na drugi dzień miksujemy blenderem (można dodać cukier). Przecedzamy przez gazę. Pozostałe odpady z orzechów, migdałów można użyć jako serek do ciast, deserów czy pasztetów.

Mleko ryżowe. Woreczek ryżu gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu wyjmujemy ryż z woreczka i miksujemy blenderem z dwoma szklankami gorącej wody, po czym dodajemy kolejne dwie szklanki i przelewamy przez sito.

Mleko słonecznikowe. Szklankę słonecznika płuczemy i zalewamy dwoma szklankami wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Następnie miksujemy blenderem, po czym dolewamy stopniowo 2-3 szklanki wody. Przecedzamy przez gazę. Mleko nie nadaje się do kawy, bo się waży.

Mleka roślinne można dosładzać, dodawać wanilię, a nawet syrop klonowy. Przechowujemy je w lodówce.

Mleka roślinne idealnie nadają się zrobienia koktajli, deserów, lodów, do picia. Z dodatkiem owoców nie trzeba ich już dosładzać i w takiej wersji polecam. Desery dietetyczne raz, że są zdrowe dwa wcale nie muszą być nudne. Często wykorzystuję owoce mrożone do zrobienia deseru wege.

 

Porzeczkowo sojowy deser bezcukrowy

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać


½ szklanki mleka sojowego

20  dkg porzeczek czarnych

15 dkg truskawek

2 maliny

Mięta świeża

 Do formy na kostki lodowe wlewam mleko sojowe po 2 łyżeczki do każdej przegródki. Porzeczki myję, obieram, miksuję blenderem, następnie przekładam do foremki, dolewam na końcu jeszcze do pełna mleko sojowe. Formę wkładam na noc do lodówki. Resztę masy porzeczkowej przecieram przez sito powstanie fajny sos, którym poleje talerze. Truskawki myję, obieram , miksuje blenderem i wylewam na talerz. Dodaję kostki lodowe. Dekoruję miętą, owocami.e z musem z truskawek, i musem z porzeczek.

 

Koktajl porzeczkowo truskawkowo kokosowy

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać


300 ml mleczka kokosowego

50 dkg truskawek

30 dkg porzeczek czerwonych

Mięta świeża 


Truskawki i porzeczki myję, następnie obieram. Truskawki miksuję blenderem , to samo robię z porzeczkami. !0 dkg truskawek zmiksowanych wykorzystam do zrobienia kostek lodowych. Do szklanek wlewam truskawki, następnie 1/3 mleczka kokosowego rozrabiam z porzeczkami i wlewam do szklanek. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję kostki truskawkowe i dekoruję miętą.

Porzeczkowe tęczowe galaretki sojowe

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać
1 i ½ szklanki mleka sojowego

½ szklanki porzeczki czarnej

15 dkg porzeczek czarnych na mus

½ szklanki porzeczki czerwonej

3 łyżeczki żelatyny

3 maliny

Listki mięty


½ szklankę mleka podgrzewam i rozpuszczam w nim ½ łyżeczki żelatyny. Na dno foremek wkładam po 6 kulek porzeczek. Zalewam je mlekiem wstawiam do lodówki. Czarne porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, i podgrzewam w celu rozpuszczenia ½ łyżeczki żelatyny. Zalewam warstwę mleka w foremkach. ½ szklanki mleka podgrzewam, rozpuszczam żelatynę i zalewam tężejącą warstwę z czarnej porzeczki. Czerwone porzeczki miksuję blenderem, przecieram przez sito, podgrzewam i rozpuszczam żelatynę. Zalewam kolejną warstwę. Ostatnia warstwa jest z mleka sojowego. Galaretki są bez cukru z racji mojej diety, oczywiście polecam dodanie cukru w zależności jak kto lubi. Galaretki dekoruję malinami. 15 dkg porzeczek czarnych miksuję blenderem, przecieram przez sito, i wylewam na talerz.

 

Porzeczkowo kokosowy koktajl

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać


30 dkg czarnej porzeczki

20 dkg truskawek

1 szklanka mleczka kokosowego

Mięta świeża


 Porzeczki myje, obieram, i miksuje blenderem. Połowę masy przecieram przez sito. Powstanie fajny sosik porzeczkowy. Truskawki myję, obieram, i miksuję też blenderem. Masę porzeczkową i truskawkową, łącze razem z mleczkiem kokosowym i mieszam. Koktajl wlewam do pucharków, polewam sosem porzeczkowym, dekoruje truskawką i miętą. Podaje schłodzony.

Gofry ryżowo sojowe z migdałami

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać

3/4 szklanki napoju ryżowego
1 szklanka mąki pszennej
2 jaja
1 łyżka spirytusu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 deserek sojowy waniliowy
1 deserek sojowy czekoladowy
2 łyżki migdałów słupki
15 dkg borówek
10 dkg malin
15 dkg winogrono ciemne i zielone

Do miski od blendera wsypuje mąkę , dodaję napój ryżowy, wbijam jaja, dodaję spirytus, olej. Całość miksuję blenderem na puszysta masę. Wstawiam do lodówki na godzinę ciasto. Gofrownicę rozgrzewam 10 minut wcześniej smaruje pędzelkiem olejem. Wylewam ciasto po 3 łyżki na każdego gofra. Piekę około 7 minut aż będą chrupiące. Na każdego gofra nakładam deser sojowy waniliowy i czekoladowy, dekoruję borówkami, malinami, winogronem, posypuję migdałami słupkami.

 

Koktajl sojowy z granolą

 

 

Mleko rośłinne jak zrobić i z czym je podać

2 banany

1 kiwi

¾ szklanki mleka sojowego

2 łyżki granoli z żurawiną


Owoce myję, obieram banana i kiwi ze skóry. Do miski od blendera przekładam pokrojone kiwi i blenderuję. To samo robię z bananami, dolewam jeszcze mleko sojowe. Całość miksuję. Do pucharka przelewam kiwi, banany z mlekiem. Posypuję na wierzchu granolą, ozdabiam kawałkiem kiwi. Bardzo zdrowy pożywny, koktajl na śniadanie

 

miszelka 19.02.2015 10:34
Fajny wpis. Moje ulubione mleko to też migdałowe, ale na ogół jednak króluje u mnie sojowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak