Mleczna Kanapka Light

Składniki na placek (upiec go dwukrotnie)
- 3 łyżki otrąb
- jajko
- słodzik do smaku
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- pełna łyżeczka błonnika kakaowego lub gorzkiego kakao
Piekarnik nagrzewamy do 190st.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i krótko miksujemy.
Spód od tortownicy (śr 20cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką i rozsmarowujemy na nim masę. Wkładamy do piekarnika na dosłownie kilka minut. Spód piecze się szybko, a nie należy go przesuszyć.
Pieczemy drugi placek.
Studzimy.
Nadzienie:
- 350 g serka naturalnego (można dać pół na pół z waniliowym, wtedy nie dodajemy już słodzika)
- 1.5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- słodzik do smaku- u mnie ok łyżki (oczywiście można zamienić na cukier, jeśli nie lubicie słodzika)
- odrobina aromatu waniliowego
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
Serek mieszamy z aromatem, słodzikiem i wlewamy do niego rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.
Gdy nadzienie zacznie tężeć, przekładamy je na jeden kakaowy spód i przykrywamy drugim plackiem. Ja przełożyłam placek do tortownicy z obręczą i tam wyłożyłam masę, przykryłam drugim spodem. Schładzamy w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem.