Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini Frittata, czyli coś z niczego na karnawałowe przyjęcie

Frittata to włoska potrawa, której podstawa są jajka. Jest to coś pośredniego między jajecznicą a omletem. W zależności od tego co ma się pod ręką - i co się lubi, można wykonać ją na wiele sposobów i za każdym razem otrzymać niepowtarzalną potrawę: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską. świetnie pasują do niej również świeże zioła. Potrawa ta pasuje na niedzielne śniadanie jak i jako przystawka na przyjęcie. Doskonała jest na ciepło jaki i na zimno. Mini Frittaty mogą też być wspaniałą przystawką i wzbogacać stół w czasie karnawału podane na półmisku z mieszanymi sałatami.

 

 

 

 


 

 Mini Frittata, czyli coś z niczego na karnawałowe przyjęcie

Frittata to włoska potrawa, której podstawa są jajka. Jest to coś pośredniego między jajecznicą a omletem. W zależności od tego co ma się pod  ręką - i co się lubi, można wykonać ją na wiele sposobów i za każdym razem otrzymać niepowtarzalną potrawę: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską. świetnie pasują do niej również świeże zioła. Potrawa ta pasuje na niedzielne śniadanie jak i jako przystawka na przyjęcie. Doskonała jest na ciepło jaki i na zimno. Mini Frittaty mogą też być wspaniałą przystawką i wzbogacać stół w czasie karnawału podane na półmisku z mieszanymi sałatami.

Przepis na śniadaniową frittatę z suszonymi pomidorami i serem brie z orzechami- 8 sztuk

4 jajka
2 łyżki mleka 3,5%
sól do smaku
szczypta chilli
6 suszonych pomidorów
1 łłyżka gęstej śmietany
mała cebulka
łyżka oleju rzepakowego
10 dag kiełbasy krakowskiej
1/2 op. sera brie z orzechami
oliwa do smarowania formy

Mini Frittata, czyli coś z niczego na karnawałowe przyjęcie

Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masę jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą  i  delikatnie przyrumienią.
Podajemy np. na roz?o?onej na talerzu mieszance sa?at.

W drugiej propozycji zamiast suszonych pomidorów wykorzystałam kapary i zrobiłam je w papilotkach do muf finek, jednak wersja z wykorzystaniem papieru do pieczenia wydaje mi się lepsza.

 Mini Frittata, czyli coś z niczego na karnawałowe przyjęcie

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak