Miłosny stek

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: Cynowa_Beata
Miłosny stek
Chodzą słuchy że walentynki to nie kolejne święto kobiet, wiec, nie czekając na zasypywanie mnie przyjemnościami i słodkościami, chciałam tego dnia, bardzo umilić obiad ukochanemu, jego ulubioną potrawą.

Bywają steki bzdur , steki kłamstw ... Ten natomiast jest stekiem miłości, bardzo pozytywnym i przygotowanym by zobaczyć uśmiech na twarzy, gdy tylko ukochana osoba przekroczy próg i poczuje jego przepyszny zapach.

 

Jak wybrać mięso :

Istnieje kilka klasycznych odmian steków, najlepszą wołowinę w tym celu hoduje się w USA, Hiszpanii , Argentynie, a nawet Szkocji. Z naszej wołowiny najlepszą jest polędwica, ale i ta nie zawsze ładna się trafi, polski rostbef  wymaga marynowania.I raczej nie dostaniemy kawałka w kształcie litery T czyli kawałek polędwicy rostbefu i kostka.Ale nie ma co narzekać, trzeba przeszukać sklepowe pułki lub zamówić mięso u rzeźnika lub w internecie.

 

 

T-Bone- stek z polędwicy i rostbefu połączonego kostka w kształcie litery T jest duży może warzyć nawet kilogram
 

 


Z polędwicy- okrągłe steki z polędwicy wykrawa się po odcięciu końcówek od części najgrubszej zaczynając (tzw.chateaubriand po 20 gram) następnie coraz cieńsze kawałki 2 cm tournedos a na koniec 4 cienkie filety mignon.


 

 


New york lub ambasador- jest to stek z rumsztyku z cienką błonką po jednej stronie, Waży jakieś 25 dag, smaży się go o 2 minuty z każdej strony.

 

 

Rib-eye- stek z antrykotu od 250 do 600 gram

 

 

Jak wypieczony lubicie stek, czy nasz ukochany/na ma swoje preferencje ?

Jeśli nie mamy termometru poratujmy się testem dłoni :)

Jak sprawdzić wypieczenie mięsa ,

Wyprostuj dłoń i dotknie palcem wskazującym poduszeczki pod kciukiem - tak sprężysty jak ona, na patelni będzie stek słabo wypieczony

A teraz dotknij tego samego miejsca palcem wskazującym - stek średnio wypieczony

Palcem serdecznym - stek dobrze wypieczony.

 

Istnieje jeszcze kilka ciekawych odmian przypiekania tego dania :)

Krwisty Pittsburgh lub black and blue - stek ze zewnątrz zwęglony w środku surowy :D
 

Stek super krwisty- Temp. 38 st. Mięso w środku surowa na wierzchu tylko ścięte.

Stek krwisty- temp. 49 st. z zewnątrz stek lekko brązowy w środku intensywnie czerwony, z lekko różową obwódką

Średnio krwisty - Lekko zasmażony . temp. 52 st. środek mięsa czerwony ale ciepły

Średni -temperatura podobna jak przy średnio krwistym ale z zewnątrz stek bardzo przyjemnie przyrumieniony środek różowy z czerwonym centrum.

Średni dobrze wysmażony - temp. 65 st. środek różowy z zewnątrz dobrze wysmażony.

Dobrze wysmażony- temp.72 st. środek brązowy a z zewnątrz mocno przysmażona skórka.

Chicago - Po przygotowaniu mięsa w dowolnej formie szybko przypieka się go z zewnątrz.

 

 A tak wyglądała uczta dla mojego mięsożercy :

 

 

 

Jako mięso wybrałam rumsztyk z kostką, Czyli wersja ,, I '' steku ,,T-bone'' , bez polędwicy ale z kosteczka wiec to nie ,,ambassador''.

Do tego celu przygotowujemy marynatę.
Jedną cebule kroimy w plasterki a seler myjemy i kroimy w kostkę.Wino wlewamy do małego garnczka , dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziarenka pieprzu , cebulę i seler . Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do do przestygnięcia.
Gdy marynata jest przynajmniej letnia zalewamy mięso tak by było przykryte w całości.Przykrywamy i zostawiamy w lodowce około 2 godzin , max 6 

W tym czasie dokładnie oczyszczone ziemniaki (Warto wybrać małe kształtne ziemniaczki ) gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut .Tak by zmiękły ale nie rozgotowały się, odcedzamy i przekrawamy na pół.
Przygotowujemy sałatkę

Mi udało się dostać bardzo wyjątkowe pomidorki koktajlowe, mix kolorów i odmian naprawdę wyglądały zjawiskowo.Odkładamy 2 duże pomidorki do dekoracji a resztę myjemy i kroimy na połówki , dodajmy drobno posiekana jedną cebulkę, grubo mieloną sól ,posiekany świeży rozmaryn i pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. 

Marynatę z mięsa przelewamy przez sitko do rondelka, dodajemy posiekane śliwki, sos Worcester, pieprz. I powoli zagotowujemy około 10 minut. Gdy sos się zagotuje a nie będzie wystarczająco gesty, dodajemy pół łyżeczki kaszy manny rozbełtanej w ciepłej wodzie, i energicznie mieszamy, pilnując by składniki dobrze się połączyły, a sos zgęstniał. Dodajemy sok z limonki , mieszamy . Przelewamy do sosjerki i dekorujemy limonką.

 

 

Dodatkowo przyozdabiamy talerz pomidorkiem przekrojonym na pół w którego wydrążony środek przekładamy nadzienie z limonki. Całość układamy na plasterku limonki i obtaczamy prażoną cebulką.

Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy osobno kawałki mięsa. Ja lubię średnio krwiste wiec przypiekałam mięso po obu stronach po 5 minut , Dal mojego Grzesia po 8 minut dla średnio dobrze wypieczonego.




Smacznego.

prymat