MIŁOSNE AMORKI
SKŁADNIKI:
mąka -20 dag
wódka -1 łyżka
margaryna -1 ćwiartka
żółtka-3 szt
cukier puder -1 łyżka
śmietana -2,5 łyżki
smalec do smażenia
marmolada
cukier puder do obsypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę,dodać margarynę,żółtka,cukier puder,wódkę i śmietanę. Zagnieść ciasto,dobrze wyrobić,aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkować,nożem wycinać serduszka i strzały Amora. Wycięte serduszka posmarować białkiem,nałożyć na serce strzały,na środku dobrze docisnąć,aby się przykleiły. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec,doprowadzić do wrzenia,kłaść serca do góry nogami,smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybierać serca łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Na każdy środek strzały,szprycą do tortu wyciskać mały kwiatuszek. Obsypać serduszka cukrem pudrem.