Mięso z bazylią grillowane a\'la Kebab
W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej şiş kebab (po turecku ‘pieczone mięso na szpikulcu’), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosuje się więc czasem także w Polsce, w barach szybkoobsługowych i restauracjach prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów. Najlepsze restauracje serwują to danie przyprawione sproszkowaną akebią pięciolistkową jako ěgzoo kebap, ja dodałam dla urozmaicenia siekane liście świeżej bazylii.
Składniki:
- 6 łyżek mięso z indyka mielone,
- 15 szt bazylia liście,
- 1,5 łyżeczki przyprawa gyros,
- 1 łyżka oliwa
6 łyżek mięsa mielonego przełożyć do miski. bazylię drobno posiekać i dodać do mięsa, 1,5 łyżeczki przyprawy gyros wsypać do miski, wszystko dokładnie wymieszać, Patyczki do szaszłyków namoczyć. Z mięsa uformować 4 podłużne wałki równej wielkości, nadziać je na patyczki tak by mięso było na środku. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, ułożyć mięso, grillować równomiernie po 3 minut z każdej strony, obracając cały czas. Można podać na sałacie strzępiastej i ozdobić pomidorkami cherry.