Mięso & spółka. Schabowe pod pierzynką pieczarkowo - serową

Opublikowano: 13.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Schabowe pod pierzynką pieczarkowo - serową
Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia. Schabowy w chrupiącej panierce , pieczarki i ser…

 

 

 

Schabowy… I to nie byle jaki, zwykły, czy codzienny - jeśli schabowego można nazwać codziennym. Chrupiący schabowy pokryty pieczarkami i serem. Uwielbiany przeze mnie, mojego męża, moich bliskich i z pewnością kilkadziesiąt innych osób, które znam. Prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny, ale i kaloryczny. Jednak  od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności.

 

 

Schabowe pod pierzynką pieczarkowo - serową

 

600 g schabu bez kości

400 g pieczarek

200 g żółtego sera

100 ml śmietany 30 %

2 małe cebule

2 jaja

bułka tarta

olej rzepakowy

pieprz czarny mielony

sól

 

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Rozbić, uważając, aby nie porozrywać mięsa. Każdy plaster mięsa posolić i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na 30 minut.

 

Pieczarki pokroić na ćwiartki. Przełożyć na patelnię. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do pieczarek. Całość posypać solą, czarnym mielonym pieprzem i skropić olejem. Smażyć 15 minut.

 

Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Jaja rozbić z dodatkiem śmietany. Kotlety schabowe panierować w jajku ze śmietaną i ponownie w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

 

Usmażone kotlety przełożyć na blachę. Na każdym ułożyć po porcji pieczarek i żółtego sera startego na grubych oczkach tarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekać do czasu, aż ser się rozpuści. Udekorować natką pietruszki i podawać z pieczonymi ziemniakami.

 


prymat