Mięso & spółka. Schab z warzywami w słodko – kwaśnym sosie
Pomysł zaczerpnięty z kuchni orientalnej. Nigdy nie robiłam takiego schabu samodzielnie. A zawsze wyjątkowo mi smakował. W przygotowaniu schabu z warzywami w słodko – kwaśnym sosie widzę same plusy. Po pierwsze - smaki fajnie się ze sobą komponują. Po drugie - nie potrzeba zbyt wiele czasu, aby go przygotować (co jest dla mnie szczególnie ważne). I po trzecie – z ryżem ugotowanym na sypko smakuje wybornie…
Schab z warzywami w słodko – kwaśnym sosie
600 schabu bez kości
2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
1 zielona papryczka chili
1 cebula
por (biała część)
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu drobiowego
3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki syropu z owoców granatu
1 łyżka sosu pomidorowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól
Schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na paski lub w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oleju sezamowego, sos sojowy, syrop z owoców granatu, sos chili, paprykę słodką mieloną oraz czarny mielony pieprz. Wymieszać i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, por pokrojony na plastry oraz drobniutko posiekane chili. Lekko podsmażyć. Do warzyw dodać mięso z dodatkami. Smażyć na wolnym ogniu 15 minut. Przełożyć do garnka, podlać bulionem drobiowym i dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać papryki pokrojone w słupki i sos pomidorowy. Zagotować, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Przyprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.