Mięso & spółka. Roladki schabowe z warzywami

Opublikowano: 22.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Roladki schabowe z warzywami
Schab w mojej kuchni jest częstym gościem. Lubię chude mięso, ale lubię też, aby było soczyste. Schab w troszkę innym wydaniu… Idealna spółka mięsa, warzyw i sera. Przyprawiona tak jak trzeba.

 

 

 

Miła odmiana od tradycyjnych smażonych schabowych. Myślałam, że schab przygotowany w taki sposób będzie ’suchy’. Jakże się myliłam. Mięso w roladkach jest soczyste, z wyczuwalnym smakiem przypraw. Do tego warzywa. Następnym razem dodam więcej cukinii, a mniej papryki. Poza tym nic bym nie zmieniła.

 

    

Roladki schabowe z warzywami

 

1,2 kg schabu bez kości

40 g pieczarek

10 g sera pleśniowego

10 plastrów boczku gotowanego

3 zielone papryczki chili

3 pomidory

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

½ cukinii

olej rzepakowy

gałązki tymianku

papryka słodka mielona

pieprz biały

sól

 

Schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Mięso pociąć na 10 plastrów i delikatnie rozbić, uważając aby nie porozrywać poszczególnych kawałków. Każdy plaster mięsa posypać papryką słodką mieloną i białym pieprzem. Ułożyć jeden na drugim, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.

 

Cukinię obrać. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Warzywa oraz ser pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po porcji przygotowanych warzyw, po dwa słupki sera pleśniowego i po dwie gałązki tymianku. Oprószyć niewielką ilością soli. Każdy plaster mięsa ciasno zwinąć, tworząc roladkę. Każdą z nich owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką.

 

Roladki ułożyć naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy roladkami umieścić pieczarki i pomidory pokrojone na ćwiartki, posiekane papryczki chili oraz gałązki tymianku. Całość obficie skropić olejem rzepakowym. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem pokroić na plastry.

 


prymat