Miła odmiana od tradycyjnych smażonych schabowych. Myślałam, że schab przygotowany w taki sposób będzie ’suchy’. Jakże się myliłam. Mięso w roladkach jest soczyste, z wyczuwalnym smakiem przypraw. Do tego warzywa. Następnym razem dodam więcej cukinii, a mniej papryki. Poza tym nic bym nie zmieniła.
Roladki schabowe z warzywami
1,2 kg schabu bez kości
40 g pieczarek
10 g sera pleśniowego
10 plastrów boczku gotowanego
3 zielone papryczki chili
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
½ cukinii
olej rzepakowy
gałązki tymianku
papryka słodka mielona
pieprz biały
sól
Schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Mięso pociąć na 10 plastrów i delikatnie rozbić, uważając aby nie porozrywać poszczególnych kawałków. Każdy plaster mięsa posypać papryką słodką mieloną i białym pieprzem. Ułożyć jeden na drugim, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Cukinię obrać. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Warzywa oraz ser pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po porcji przygotowanych warzyw, po dwa słupki sera pleśniowego i po dwie gałązki tymianku. Oprószyć niewielką ilością soli. Każdy plaster mięsa ciasno zwinąć, tworząc roladkę. Każdą z nich owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką.
Roladki ułożyć naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy roladkami umieścić pieczarki i pomidory pokrojone na ćwiartki, posiekane papryczki chili oraz gałązki tymianku. Całość obficie skropić olejem rzepakowym. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem pokroić na plastry.