Mięso & spółka. Quesadilla potrójnie serowa z ognistym kurczakiem i cukinią

Opublikowano: 30.08.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Quesadilla potrójnie serowa z ognistym kurczakiem i cukinią
Chrupiąca tortilla, trzy rodzaje sera – gouda, lazur turkusowy i mozzarella, ognisty kurczak i pyszniutka cukinia. Quesadilla jedyna w swoim rodzaju.

 

 

 

Quesadilla to nic innego jak złożona na pół tortilla kukurydziana lub pszenna z łatwo topiącym się serem. Można do niej dodać również składniki – to, na co akurat mamy ochotę. Ze wszystkim będzie smakowała doskonale. Tak jak moja :)

 

 

Quesadilla potrójnie serowa z ognistym kurczakiem i cukinią

 

500 g mięsa z kurczaka (u mnie pałeczki i udziki)

200 g goudy

150 g mozzarelli

100 g sera pleśniowego lazur turkusowy

4 pszenne tortille

mała cukinia

2 suszone pomidory

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki sosu chili

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

½ łyżeczki przyprawy do gyrosa

½ łyżeczki chili pieprzu cayenne

½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

pieprz czarny mielony

sól

 

 

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso przełożyć do metalowego naczynia. Posypać ostrą papryką, przyprawą do grosa, chili pieprzem cayenne oraz pieprzem cytrynowym. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sos chili. Wymieszać tak, aby wszystkie dodatki przylegały do mięsa. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 40 minut. Mięso ostudzić, oddzielić od kości.

 

Kulki mozarelli pokroić na plastry, lazur oraz goudę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

 

Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Pomidory pokroić cieniutkie paseczki. Przełożyć na patelnię. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Skropić pozostałym olejem i smażyć 3 minuty.

 

Na połowie tortilli ułożyć porcję serów, kawałki kurczaka, cukinię z pomidorami i ponownie sery (pozostawiając od brzegu około 1 cm). Złożyć placek na połowę i ułożyć na patelni grillowej. Piec z jednej i drugiej strony do czasu, aż sery się rozpuszczą. Po zdjęciu z patelni pokroić na trójkąty.

 

Mięso & spółka. Quesadilla potrójnie serowa z ognistym kurczakiem i cukinią

prymat