Quesadilla to nic innego jak złożona na pół tortilla kukurydziana lub pszenna z łatwo topiącym się serem. Można do niej dodać również składniki – to, na co akurat mamy ochotę. Ze wszystkim będzie smakowała doskonale. Tak jak moja :)
Quesadilla potrójnie serowa z ognistym kurczakiem i cukinią
500 g mięsa z kurczaka (u mnie pałeczki i udziki)
200 g goudy
150 g mozzarelli
100 g sera pleśniowego lazur turkusowy
4 pszenne tortille
mała cukinia
2 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu chili
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
½ łyżeczki przyprawy do gyrosa
½ łyżeczki chili pieprzu cayenne
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
pieprz czarny mielony
sól
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso przełożyć do metalowego naczynia. Posypać ostrą papryką, przyprawą do grosa, chili pieprzem cayenne oraz pieprzem cytrynowym. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i sos chili. Wymieszać tak, aby wszystkie dodatki przylegały do mięsa. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 6 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 40 minut. Mięso ostudzić, oddzielić od kości.
Kulki mozarelli pokroić na plastry, lazur oraz goudę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Pomidory pokroić cieniutkie paseczki. Przełożyć na patelnię. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Skropić pozostałym olejem i smażyć 3 minuty.
Na połowie tortilli ułożyć porcję serów, kawałki kurczaka, cukinię z pomidorami i ponownie sery (pozostawiając od brzegu około 1 cm). Złożyć placek na połowę i ułożyć na patelni grillowej. Piec z jednej i drugiej strony do czasu, aż sery się rozpuszczą. Po zdjęciu z patelni pokroić na trójkąty.