Mięso & spółka. Pierogi z farszem mięsno - warzywnym
Znacznie częściej przygotowuję pierogi z owocami, które zresztą uwielbiam. Za to mój mąż bardziej lubi pierogi z mięsem. Dobre pierogi z mięsem… I dużo tutaj zależy od farszu. Mój wyszedł delikatny, a jednocześnie dobrze przyprawiony. Delikatny za sprawą śmietany, a dobrze przyprawiony dzięki zastosowaniu gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, majeranku i soli. Co do ciasta, to każdy robi je na swój sposób. Swój przedstawiłam poniżej. I zapraszam do wypróbowania.
Pierogi z farszem mięsno - warzywnym
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
¼ łyżeczki soli
1 jajo
Składniki na farsz:
300 g łopatki wieprzowej bez kości
200 g filetu z kurczaka
1 łyżka śmietany 30 %
cebula
marchew
pietruszka
por (2 cm – biała część)
ząbek czosnku
natka pietruszki
natka selera
gałka muszkatołowa mielona
pieprz czarny mielony
majeranek
sól
Składniki dodatkowe:
100 g gotowanego boczku
½ białej cebuli
gałązki świeżego oregano
Przygotowanie pierogów rozpocząć od zrobienia farszu. W tym celu mięso umieścić w garnku. Dodać obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, por oraz natkę pietruszki i selera. Zalać 3 l zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso oraz warzywa wyjąć, ostudzić. Wszystkie ostudzone składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę mięsno – warzywną przyprawić gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, majerankiem i solą. Połączyć ze śmietaną i odstawić, aby smaki się połączyły.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajo, sól i olej. Zagnieść elastyczne ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę. Oprószyć mąką i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować.
Z ciasta wycinać krążki przy użyciu szklanki. Na każdy nakładać po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzątek z dodatkiem soli. Gotować minutę, od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące polane tłuszczem wytopionym z boczku z podsmażoną cebulką. Można udekorować gałązką świeżego oregano.