Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Pierogi z farszem mięsno - warzywnym

Pierogi, ach pierogi…

 

 

 

Znacznie częściej przygotowuję pierogi z owocami, które zresztą uwielbiam. Za to mój mąż bardziej lubi pierogi z mięsem. Dobre pierogi z mięsem… I dużo tutaj zależy od farszu. Mój wyszedł delikatny, a jednocześnie dobrze przyprawiony. Delikatny za sprawą śmietany, a dobrze przyprawiony dzięki zastosowaniu gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, majeranku i soli. Co do ciasta, to każdy robi je na swój sposób. Swój przedstawiłam poniżej. I zapraszam do wypróbowania.

 

    

Pierogi z farszem mięsno - warzywnym

 

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 300 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju rzepakowego

¼ łyżeczki soli

1 jajo

 

Składniki na farsz:

300 g łopatki wieprzowej bez kości

200 g filetu z kurczaka

1 łyżka śmietany 30 %

cebula

marchew

pietruszka

por (2 cm – biała część)

ząbek czosnku

natka pietruszki

natka selera

gałka muszkatołowa mielona

pieprz czarny mielony

majeranek

sól

 

Składniki dodatkowe:

100 g gotowanego boczku

½ białej cebuli

gałązki świeżego oregano

 

Przygotowanie pierogów rozpocząć od zrobienia farszu. W tym celu mięso umieścić w garnku. Dodać obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, por oraz natkę pietruszki i selera. Zalać 3 l zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso oraz warzywa wyjąć, ostudzić. Wszystkie ostudzone składniki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę mięsno – warzywną przyprawić gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, majerankiem i solą. Połączyć ze śmietaną i odstawić, aby smaki się połączyły.

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajo, sól i olej. Zagnieść elastyczne ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę. Oprószyć mąką i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie rozwałkować.

 

Z ciasta wycinać krążki przy użyciu szklanki. Na każdy nakładać po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzątek z dodatkiem soli. Gotować minutę, od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące polane tłuszczem wytopionym z boczku z podsmażoną cebulką. Można udekorować gałązką świeżego oregano.

 

Mięso & spółka. Pierogi z farszem mięsno - warzywnym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak