Mięso & spółka. Paprykowy kurczak zapiekany z serem

Opublikowano: 01.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Paprykowy kurczak zapiekany z serem
Gdy ma się mało czasu na przygotowywanie posiłków warto wykorzystywać przepisy mało skomplikowane, dzięki którym można ‘wyczarować’ coś smacznego…

 

 

 

Można pomyśleć – znowu kurczak.. Za każdym razem jest on jednak inny. Zawsze potrafi zaskoczyć. Sposobem przyrządzenia, podania, dodatkami, czy przyprawami. Trzymam się jednak jednej zasady - zawsze wykorzystuję składniki, które wszyscy lubimy. Mam wtedy gwarancję, że przygotowana potrawa będzie moim małym, kulinarnym sukcesem.

 

    

Paprykowy kurczak zapiekany z serem

 

5 udek z kurczaka

5 plastrów żółtego sera

2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

5 łyżeczek majonezu

¾ łyżeczki soli czosnkowej

½ łyżeczki papryki ostrej mielonej

½ łyżeczki chili pieprzu cayenne

olej arachidowy

gałązki świeżego rozmarynu

 

 

Udka kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć z mięsa wszystkie kości. Każdy kawałek lekko rozbić.

 

W szklanej miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Przygotowaną mieszanką natrzeć kawałki mięsa z obydwu stron. Ułożyć jeden na drugim, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć i smażyć na rozgrzanym oleju arachidowym z każdej strony po 3 minuty. Usmażone mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować z wierzchu łyżeczka majonezu i na każdym położyć po plasterku sera.

 

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, do czasu, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem.

 


prymat