Mięso & spółka. Paprykowy kurczak zapiekany z serem
Można pomyśleć – znowu kurczak.. Za każdym razem jest on jednak inny. Zawsze potrafi zaskoczyć. Sposobem przyrządzenia, podania, dodatkami, czy przyprawami. Trzymam się jednak jednej zasady - zawsze wykorzystuję składniki, które wszyscy lubimy. Mam wtedy gwarancję, że przygotowana potrawa będzie moim małym, kulinarnym sukcesem.
Paprykowy kurczak zapiekany z serem
5 udek z kurczaka
5 plastrów żółtego sera
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
5 łyżeczek majonezu
¾ łyżeczki soli czosnkowej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki chili pieprzu cayenne
olej arachidowy
gałązki świeżego rozmarynu
Udka kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć z mięsa wszystkie kości. Każdy kawałek lekko rozbić.
W szklanej miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Przygotowaną mieszanką natrzeć kawałki mięsa z obydwu stron. Ułożyć jeden na drugim, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć i smażyć na rozgrzanym oleju arachidowym z każdej strony po 3 minuty. Usmażone mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować z wierzchu łyżeczka majonezu i na każdym położyć po plasterku sera.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, do czasu, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem.