Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

Mięsa kurczaka używam w swojej kuchni najczęściej. Ten przepis jest połączeniem składników, których najczęściej używam w swojej kuchni i które cenię ze względu na smak i właściwości.

 

 

 

A na dziś - pałeczki z kurczaka w połączeniu z cebulą i niezwykle aromatycznymi dodatkami – czosnkiem i rozmarynem. Duszenie sprawiło, że smaki i aromaty połączyły się idealnie. Do tego ziemniaczki, ulubiona surówka i … obiad gotowy.

 

    

Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

 

5 pałeczek z kurczaka

150 ml białego wina

3 białe cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

½ łyżeczki soli

gałązki świeżego rozmarynu

 

W szklanym naczyniu wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, paprykę słodką mieloną, pieprz ziołowy i sól. Pałeczki z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie pałeczki przełożyć na patelnię i podpiec na rumiany kolor z każdej strony.

 

Cebule obrać, pokroić na piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki przełożyć do rondla, dodać pozostały olej i kilka gałązek rozmarynu. Delikatnie podsmażyć. Podlać białym winem. Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut (płyn musi się zredukować o połowę). Na cebuli ułożyć podsmażone pałeczki z kurczaka. Przykryć i dusić 30 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Mięso & spółka. Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

 

Mięso & spółka. Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak