Mięso & spółka. Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem
A na dziś - pałeczki z kurczaka w połączeniu z cebulą i niezwykle aromatycznymi dodatkami – czosnkiem i rozmarynem. Duszenie sprawiło, że smaki i aromaty połączyły się idealnie. Do tego ziemniaczki, ulubiona surówka i … obiad gotowy.
Pałeczki z kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem
5 pałeczek z kurczaka
150 ml białego wina
3 białe cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki soli
gałązki świeżego rozmarynu
W szklanym naczyniu wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, paprykę słodką mieloną, pieprz ziołowy i sól. Pałeczki z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie pałeczki przełożyć na patelnię i podpiec na rumiany kolor z każdej strony.
Cebule obrać, pokroić na piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki przełożyć do rondla, dodać pozostały olej i kilka gałązek rozmarynu. Delikatnie podsmażyć. Podlać białym winem. Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut (płyn musi się zredukować o połowę). Na cebuli ułożyć podsmażone pałeczki z kurczaka. Przykryć i dusić 30 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.