Mięso & spółka. Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym
Nie trzeba wiele, aby przyrządzić coś wyjątkowego. Spółka mięsa, grzybów i znakomitego sosu śmietanowego. Wszystko idealnie przyprawione… Efekt końcowe - danie smaczne i niedrogie.
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym
500 g filetu z kurczaka
300 g świeżych kurek
200 g ryżu amerykańskiego
200 ml śmietany 30 %
50 ml bulionu drobiowego
2 małe cebule
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka masła
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona
sól
świeży szczypior
Filet z kurczaka oczyścić i osuszyć. Pokroić w kostkę i przełożyć do niewielkiej misy. Do mięsa dodać olej sezamowy, ciemny sos sojowy, słodką mieloną paprykę i suszone oregano. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Mięso wraz z marynatą przełożyć na dużą patelnię. Smażyć 10 minut.
Grzyby oczyścić. Większe przekroić na cztery, mniejsze na połowę. Przełożyć na patelnię, na której wcześniej należy roztopić masło. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do grzybów. Całość oprószyć solą i czarnym mielonym pieprzem. Smażyć 15 minut. Dodać do mięsa.
Śmietanę 30 % wymieszać z zimnym bulionem drobiowym. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać do mięsa z kurkami. Całość doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli. Przełożyć do naczynia ceramicznego. Na ryżu ułożyć kawałki mięsa z kurkami w sosie śmietanowym. Podawać udekorowane szczypiorem.