Mięso & spółka. Kurczak w cieście piwno - imbirowym

Opublikowano: 09.10.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Kurczak w cieście piwno - imbirowym
Kurczakowa uczta… Czy może być coś lepszego dla małego i dla dużego?

 

 

 

Kurczak w spółce z ciastem piwno - imbirowym. Muszę przyznać, że to całkiem ciekawe połączenie smakowe. W przyrządzeniu takiego kurczaka nie ma nic trudnego. Z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Mięso, jak mięso. Co innego - ciasto… Używając wyobraźni można wyczarować ciasto dostosowane do własnych preferencji smakowych. Można do niego dodać świeże zioła, ziarna sezamu, przyprawy… Co tylko się chce. Kurczak w takim cieście zawsze będzie smakował wyjątkowo. 

 

 

Kurczak w cieście piwno – imbirowym

 

600 g filetu z kurczaka

80 g mąki pszennej

100 ml jasnego piwa

50 ml śmietany 30 %

3 jaja

olej rzepakowy

1 łyżeczka mielonego imbiru

papryka słodka mielona

pieprz czarny mielony

pieprz cytrynowy

sól

 

Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej plastry). Oprószyć papryką słodką mieloną i pieprzem cytrynowym. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na godzinę do lodówki.

 

Piwo połączyć ze śmietaną, żółtkami, mąką pszenną, mielonym imbirem. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Na samym końcu wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Do ciasta przełożyć kawałki kurczaka. Wymieszać, aby ciasto ‘przylegało’ do każdego kawałka mięsa.

 

Kawałki kurczaka w cieście przekładać na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać gorące.

 

prymat