Mięso & spółka. Kurczak w cieście piwno - imbirowym
Kurczak w spółce z ciastem piwno - imbirowym. Muszę przyznać, że to całkiem ciekawe połączenie smakowe. W przyrządzeniu takiego kurczaka nie ma nic trudnego. Z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Mięso, jak mięso. Co innego - ciasto… Używając wyobraźni można wyczarować ciasto dostosowane do własnych preferencji smakowych. Można do niego dodać świeże zioła, ziarna sezamu, przyprawy… Co tylko się chce. Kurczak w takim cieście zawsze będzie smakował wyjątkowo.
Kurczak w cieście piwno – imbirowym
600 g filetu z kurczaka
80 g mąki pszennej
100 ml jasnego piwa
50 ml śmietany 30 %
3 jaja
olej rzepakowy
1 łyżeczka mielonego imbiru
papryka słodka mielona
pieprz czarny mielony
pieprz cytrynowy
sól
Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej plastry). Oprószyć papryką słodką mieloną i pieprzem cytrynowym. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na godzinę do lodówki.
Piwo połączyć ze śmietaną, żółtkami, mąką pszenną, mielonym imbirem. Przyprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Na samym końcu wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Do ciasta przełożyć kawałki kurczaka. Wymieszać, aby ciasto ‘przylegało’ do każdego kawałka mięsa.
Kawałki kurczaka w cieście przekładać na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać gorące.