Mięso & spółka. Indyk z zielonym środkiem

Opublikowano: 01.10.2012
Autor: Agnieszka_B
Mięso & spółka. Indyk z zielonym środkiem
Soczysty filet z indyka z zielonym środkiem... Środkiem szpinakowo – oscypkowym.

 

 

 

Zdaję sobie sprawę z tego, że takie połączenie nie wszystkim może smakować. Szpinak ma bowiem mnóstwo przeciwników. Ale co począć, jeśli w przydomowym ogródku rosną piękne, gładkie, ciemnozielone liście szpinaku? Nic innego jak przejść ‘na drugą stronę’. Stać się jego zwolennikiem, zwłaszcza, że szpinak staje się coraz bardziej popularny. W dodatku zawiera mnóstwo walorów odżywczych. To wszystko skłoniło mnie do przygotowania indyka z zielonym środkiem. I muszę przyznać, że wyszło dość  smacznie.  

 

 

Indyk z zielonym środkiem

 

800 g filetu z indyka

300 g liści szpinaku

100 g oscypka

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

jajo całe

czerwona papryczka chili

oliwa z oliwek

opakowanie przyprawy do indyka

gałka muszkatołowa mielona

pieprz czarny mielony

gałązki świeżego oregano

sól

 

Filet z indyka oczyścić, umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Przy użyciu końca drewnianej łyżki zrobić w mięsie ‘kieszeń’ (po długości).

 

Na rozgrzanej patelni umieścić masło, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażyć. Dodać grubo pokrojone liście szpinaku. Oprószyć gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Smażyć 2 minuty. Przełożyć do szklanej misy i ostudzić.

 

Oscypek zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do szpinaku razem z jajem. Wymieszać. Nadzieniem szpinakowo - oscypkowym napełnić ‘kieszeń’ w mięsie.

 

Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Rozsypać po nim przyprawę do indyka. Obtoczyć w niej nadziany kawałek mięsa. Ułożyć na nim gałązki świeżego oregano i skropić oliwą z oliwek. Ciasno owinąć papierem do pieczenia, na którym leżał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 60 minut.

 

prymat