Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso & spółka. Gulasz wieprzowy w jesiennej odsłonie

Gulasz przygotowany na bazie wieprzowiny, z dużą ilością warzyw i grzybami. Niezwykle aromatyczny i smaczny.

 

 

 

Jak tylko zaczęłam przygotowywać gulasz po całej kuchni rozniósł się fantastyczny aromat. W początkowej fazie był to zapach smażonego boczku z dodatkiem cebuli i czosnku, który wróżył kulinarny sukces tej spółki. I gulasz wyszedł do prawdy znakomity. Mięciutkie kawałki mięsa połączone z warzywami, które właśnie jesienią smakują najlepiej i grzybami. Jedyne, co mogłabym zmienić to dodać więcej suszonych grzybów. Chciałam zaoszczędzić. Mam ich w tym roku niewiele, a gdzie tu do kolejnego sezonu. Mimo wszystko - polecam. 

 

 

Gulasz wieprzowy w jesiennej odsłonie

 

700 g wieprzowiny bez kości (np. mięso od szynki)

100 g surowego boczku

5 pieczarek

3 marchwie

2 cebule

korzeń pietruszki

½ selera

2 ząbki czosnku

suszony borowik

2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów

½ łyżeczki majeranku

świeża natka pietruszki

 

Mięso oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Posypać przyprawą do gulaszu, mieszanką pieprzów i solą. Wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki.

 

Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić na wolnym ogniu. Do boczku dodać cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmażyć składniki, a następnie dodać do nich przyprawione wcześniej mięso. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Przełożyć do garnka, dodać pokruszonego, suszonego borowika i podlać 2 szklankami przegotowanej wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.

 

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Obrany seler pokroić w słupki. Warzywa dodać do mięsa razem z pieczarkami pokrojonymi w plastry i majerankiem. Dusić kolejne 20 minut. Przygotowany gulasz udekorować świeżą natką pietruszki. Smakuje doskonale z ziemniakami, ryżem lub kaszą. W zależności od tego, co kto lubi. 

 

Mięso & spółka. Gulasz wieprzowy w jesiennej odsłonie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak