Mięso przyszłości ?

Opublikowano: 06.08.2013
Autor: Cynowa_Beata
Mięso przyszłości ?
Czy istnieje mięso zbyt idealne ?

Holenderscy rolnicy, poza tulipanami, kojarzyli mi się do tej pory z młodymi ziemniakami w środku zimy i sałatą prosto z pod świetlówki. Jak widać ich zamiłowanie do pełnej kontroli nad produkowaną żywnością nie ustaje. I choć taki wynalazek, jak mięso spożywcze z próbówki, musiało kiedyś się pojawić, miałam nadzieje że moje oczy takich rewolucji oglądać nie będą.

''Pierwszy w historii hamburger wyhodowany w laboratorium z komórek macierzystych krowy został zjedzony ! ''

Mięso przyszłości ?

Wiele osób mówi o niesamowitym postępie moralnym, milionach krowich żyć które zostaną uratowane i zakończeniu bestialskiego uboju bydła. Cóż są to zazwyczaj te same osoby które psioczą na ideę GMO a dla mnie taki burger z próbówki jest właśnie droga w tę stronę, 100% mięsa zero tłuszczyku i pełna kontrola, zero słońca, trawy i smak zbliżony do prawdziwego. Tę technologie można przenieść na inne zwierzęta hodowlane, ryby, kurczaki itd.

Z drugiej strony żyjemy w czasach gdy jako mięso, szczególnie w burgerach, podaje nam się COŚ co to mięso ma przypominać. Składa się z mielonych resztek, wypełniaczy i chemii. I tutaj widzę pole do popisu dla hodowlanego mięsa, ale oczywiście będzie to możliwe dopiero gdy stanie się ono tańsze od tego typu ekstra wytworów.

Mięso przyszłości ?Dr Mark Post z hamburgerem stworzonym w laboratorium z komórek macierzystych.

Pytanie kto pierwszy sięgnie po takie mięso? Wegetarianie, hipsterskie knajpy, gwiazdy szklanego ekranu? Na szczęście na razie koszt wyprodukowania takiego burgera to  250 tys. euro.Mnie osobiście odrzuca sama myśl, wiem że o gustach się nie dyskutuje, że ogromne hodowle krów produkują więcej gazów cieplarnianych niż samochody. Ale jak będzie wyglądało nasze rolnictwo i dieta gdy taka produkcja stanie się masowa, na etykietach zamiast momu będziemy wypatrywać invitro?

Mięso przyszłości ?

Mięso przyszłości ?

A teraz prawda stara jak świat, podobno naszej gwieździe brakuje soczystości i smaku. Jest to dość oczywiste bo nie zawiera ona tłuszczu, który przenosi znaczną cześć smaku mięsa i odpowiada za jego soczystość. A jeśli jesteście entuzjastami bułki z mięsem i mieszkacie w Warszawie to zapraszam do rankingu na najlepsze Warszawskie małe-zdrowsze burgerownie :) A i tak nie ma to jak domowy hamburger z domową bułką.

Fot. David Parry / PA Wire/Pool Reuters

 

prymat