Mięso mielone na bogato cz.III

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Mięso mielone na bogato cz.III
Mięso mielone z odpowiednimi dodatkami tworzy świetne połączenie. Jeżeli dodamy do niego cukinię nafaszerowaną efekt końcowy będzie niesamowity.

"Lato na talerzu" zamknięte w mięsnej pieczeni z faszerowaną warzywami cukinią.

Serdecznie polecam taką pieczeń - na pewno sprawdzi się na świątecznym stole.

 

Nadziewka z cukinią

 

 

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone 1kg,
  • cukinia mała 1,
  • papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
  • duża cebula 1,
  • 2 jajka+1 żółtko,
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie),
  • bułka tarta 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • kajzerka namoczona w wodzie

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy mięso.

 

 

Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki.

 

 

Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy.

 

 

Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.

 

 

Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię.

 

 

Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka.

 

 

Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Życzę smacznego ;)

 

prymat