Mięso mielone na bogato cz.III

"Lato na talerzu" zamknięte w mięsnej pieczeni z faszerowaną warzywami cukinią.
Serdecznie polecam taką pieczeń - na pewno sprawdzi się na świątecznym stole.
Nadziewka z cukinią
SKŁADNIKI:
- mięso mielone 1kg,
- cukinia mała 1,
- papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
- duża cebula 1,
- 2 jajka+1 żółtko,
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie),
- bułka tarta 1 łyżka,
- natka pietruszki 1/2 pęczka,
- kajzerka namoczona w wodzie
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy mięso.
Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki.
Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię.
Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka.
Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego ;)