Mieso mielone na bogato cz.II

Wykonanie takiej rolady jest o tyle trudne, że trzeba ją odpowiednio zwinąć tak, aby zmieścić wszystkie składniki.
Swój świetny wygląd rolada zawdzięcza oczywiście boczkowi. Przypieczony boczek tworzy piękny "pancerz".
Rolada otulona boczkiem
SKŁADNIKI:
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
2 jajka,
8 łyżek bułki tartej,
1/2 szklanki śmietany,
2 cebule,
1 puszka kukurydzy,
kilka plastrów boczku,
cukinia,
łyżka masła,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.
Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego. Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy.
Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.
Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę, Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Smacznego ;)