Mieso mielone na bogato cz.II

Opublikowano: 29.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Mieso mielone na bogato cz.II
Mięso mielone można w efektowny sposób połączyć z boczkiem i zawinąć w roladę, efekt jest naprawdę świetny. Taką roladą na pewno zaskoczycie domowników, ale i gości.

Wykonanie takiej rolady jest o tyle trudne, że trzeba ją odpowiednio zwinąć tak, aby zmieścić wszystkie składniki.

 

Mieso mielone na bogato cz.II

Swój świetny wygląd rolada zawdzięcza oczywiście boczkowi. Przypieczony boczek tworzy piękny "pancerz".

Rolada otulona boczkiem

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

SKŁADNIKI:

70 dag mieszanego mięsa mielonego,

2 jajka,

8 łyżek bułki tartej,

1/2 szklanki śmietany,

2 cebule,

1 puszka kukurydzy,

kilka plastrów boczku,

cukinia,

łyżka masła,

sól,

pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego. Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. 

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę, Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. 

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.

 

Mieso mielone na bogato cz.II

 

Smacznego ;)

prymat