Mieso mielone na bogato cz.II

Opublikowano: 29.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Mieso mielone na bogato cz.II
Mięso mielone można w efektowny sposób połączyć z boczkiem i zawinąć w roladę, efekt jest naprawdę świetny. Taką roladą na pewno zaskoczycie domowników, ale i gości.

Wykonanie takiej rolady jest o tyle trudne, że trzeba ją odpowiednio zwinąć tak, aby zmieścić wszystkie składniki.

 

Swój świetny wygląd rolada zawdzięcza oczywiście boczkowi. Przypieczony boczek tworzy piękny "pancerz".

Rolada otulona boczkiem

 

 

SKŁADNIKI:

70 dag mieszanego mięsa mielonego,

2 jajka,

8 łyżek bułki tartej,

1/2 szklanki śmietany,

2 cebule,

1 puszka kukurydzy,

kilka plastrów boczku,

cukinia,

łyżka masła,

sól,

pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.

 

 

Po usmażeniu dodajemy ją do mięsa mielonego. Śmietanę mieszamy z 5 łyżkami bułki tartej i przekładamy całość do mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy soli i pieprzu do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

 

 

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie osuszamy ja papierowymi ręcznikami. Kukurydze odsączamy z zalewy. 

 

 

Wycinamy kawałek folii aluminiowej, mniej więcej o wymiarach 20x30 cm, smarujemy odrobiną masła lub oleju i posypujemy resztą bułki tartej.

 

 

Na folii rozkładamy mięso, a na nim układamy cukinię i kukurydzę, Roladę zwijamy za pomocą folii i obkładamy plastrami boczku. Całość układamy w natłuszczonej formie i polewamy 4 łyżkami wody. 

 

 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.

 

 

Smacznego ;)

prymat