Mięso mielone na bogato cz.I

Popularna pieczeń rzymska teraz z dodatkiem papryki. Prawda, że jest to miła odmiana dla zwykłej pieczeni?
Jej wykonanie jest dość proste - pokrojenie papryki w kostkę i wymieszanie mięsa z pozostałymi skłądnikami. Będzie prezentowała się efektownie na talerzu.
Pieczeń z papryką
SKŁADNIKI:
mięso mielone 1 kg,
papryka żółta,
papryka zielona,
papryka czerwona,
2 cebule,
2 jajka,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka startego sera żółtego,
majeranek,
papryka ostra,
pieprz,
sól
PRZYGOTOWANIE:
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na masełku.
Po usmażeniu łączymy je z mięsem mielonym.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego wsypujemy 3 łyżki bułki tartej oraz starty ser.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
Kolejno do masy mięsnej wsypujemy pokrojoną paprykę i mieszamy dokładnie.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Mięso przekładamy do formy i wierzch smarujemy olejem.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarniki i pieczemy około godziny. Po upieczeniu pieczeń studzimy i kroimy na grubsze plastry.
To komu ukroić kawałeczek? :)
Smacznego ;)