Mięso mielone na bogato cz.I

Opublikowano: 28.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Mięso mielone na bogato cz.I
Przedstawiam Wam pyszne pieczenie z mięsa mielonego z różnymi dodatkami. Pieczeń z papryką - pyszna pieczeń, która dzięki dodaniu kolorowych papryk prezentuje się wyśmienicie.

Popularna pieczeń rzymska teraz z dodatkiem papryki. Prawda, że jest to miła odmiana dla zwykłej pieczeni?

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Jej wykonanie jest dość proste - pokrojenie papryki w kostkę i wymieszanie mięsa z pozostałymi skłądnikami. Będzie prezentowała się efektownie na talerzu.

 

Pieczeń z papryką


Mięso mielone na bogato cz.I

 

SKŁADNIKI:

mięso mielone 1 kg,

papryka żółta,

papryka zielona,

papryka czerwona,

2 cebule,

2 jajka,

4 ząbki czosnku,

3 łyżki bułki tartej,

1 łyżka startego sera żółtego,

majeranek,

papryka ostra,

pieprz,

sól

 


PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na masełku. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Po usmażeniu łączymy je z mięsem mielonym. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego wsypujemy 3 łyżki bułki tartej oraz starty ser. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Kolejno do masy mięsnej wsypujemy pokrojoną paprykę i mieszamy dokładnie. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Mięso przekładamy do formy i wierzch smarujemy olejem. 

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarniki i pieczemy około godziny. Po upieczeniu pieczeń studzimy i kroimy na grubsze plastry.

 

Mięso mielone na bogato cz.I

 

To komu ukroić kawałeczek? :)

Smacznego ;)

prymat