Mięsne sakiewki - dekoracyjna przystawka na przyjęcie.

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: IZABELA29
Mięsne sakiewki  - dekoracyjna przystawka  na przyjęcie.
Mięsne sakiewki zrobiłam z potrzeby chwili. Nadziane mięsem drobiowym są zarówno sycące jak i fajnie wyglądają. Przecież wygląd potrawy też jest bardzo ważny.

        

 

  Składniki:

  125 g margaryny,
    1/2 szklanki śmietany,
    1,5 szklanki mąki tortowej,
    300 g mięsa mielonego drobiowego,
    1   cebula biała,
    1 łyżka oleju,
    1 łyżeczka majeranku Prymat,
    1 - 2 szczypty pieprzu czarnego mielonego Prymat

 

 


Sposób wykonania:

Z margaryny, mąki i śmietany zagniatamy ciasto.
Wałkujemy na stolnicy na grubość 2 mm i wykrawamy kwadraty.

Cebule drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso.

Smażymy chwilę, a pod koniec dodajemy majeranek i doprawiamy pieprzem.
Studzimy.

Na każdy kwadrat ciasta nakładamy po łyżce farszu mięsnego.
Zlepiamy rogi kwadratu naprzemiennie tak by utworzyła nam się mała kopertka.

Układamy na posmarowanej olejem i posypanej mąka blaszce.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 15 - 20 minut
uzyskają złotawy kolor.


 

Smacznego

prymat