Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne małe co nieco na kolację

Jak odpowiednio dobrać mięso i jakiego pieczywa szukać , czyli coś dla mięsożerców.Domowe hamburgery :D:D

Czasem nachodzi nas ochota na małe co nieco i może nawet niezbyt zdrowego , jeśli mamy czas, najlepiej przygotować sobie samemu, takie złociste hamburgery i mieć pewność co jest w środku.

Mięsne małe co nieco na kolację

Podstawą jest dobór odpowiedniego mięsa

Gdy mamy możliwość zmielmy je sami, świetnie nadaje się do tego wołowina lub mieszana wołowiny z indykiem. aby mięso było odpowiednio tłuste kroimy surowy boczek bez skórki na małe kawałeczki i także mielimy. Sitko nie powinno być zbyt drobne a do mięsa należy dodać odrobinę rozmąconego jajka z wodą. Można je też odrobinę przyprawić np majerankiem pieprzem solą czosnkiem.

Pieczywo

Na rynku jest dostępnych wiele bułek do hamburgerów, zachowują sie one znacznie lepiej niż typowe bułki gdyż po grillowaniu nie twardnieją tak bardzo. Ale większość pełna jest sztucznych spulchniaczy.

Tak wiec szukajmy bułek naturalnych , czasami można dostać w marketach kajzerki do własnego wypieku. Pamiętajmy by pieczywo jedynie delikatnie grillować tak by nie pokaleczyło nam dziąseł . Ja preferuje przecinanie bułki na 3 części jest to wygodne gdy chcemy ułożyć ekstra porcję mięsa.

Grillowanie

składniki dzielimy na te które grilluje się wstępnie osobno:

-kotlet ,bekon, cebula

a następnie podgrzewa z bułką

-ser, pomidory, kotlet , bekon ,cebulka

dopiero na koniec dodajemy takie skłądniki jak :

-sałata, ogórek konserwowy, pomidor, świeża cebulka ,musztarda, papryczka jalapeno itp.

 

Moj przepis na ulubionego hamburgera znajdziecie w mojej księdze.A jakie wy lubicie ?

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak