Mielone pod kołderką warzyw - kolorowe danie
Opublikowano: 22.11.2012
Kolory dania nieraz mają duże znaczenie. Czasami może zachęcić, a nieraz przeciwnie zniechęcić do zjedzenia podanej nam potrawy.
Mielone pod kołderką warzyw
-
1/2 kg mięsa mielonego wołowo wieprzowego.,
-
1 duża cebula biała,
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko,
-
pieprz czarny grubomielony Prymat,
-
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat,
-
olej do smażenia,
-
1 cukinia,
-
1 pomidor,
-
1 serek topiony,
-
1 marchewka,
-
2 łyżki bułki tartej pikantnej Prymat
Za pomoca blendera z nasadką do rozdrabniania z pojemnikiem wrzucamy cebule i czosnek. Siekamy.
Dodajemy mięso by jeszcze bardziej je rozdrobnić.
Mase przekładamy do miski.
Dodajemy jajko, bułkę, przyprawę do mięsa mielonego i doprawiamy do smaku pieprzem.
Wyrabiamy ręcznie.
Kształtujemy płaskie placuszki.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Następnie wykładamy każdy kotlecik na blaszkę wyłożoną folią aluminiową .
Na każdy kładziemy plaster cukinii , pomidora i marchewkę wyciętą strugaczką do warzyw.
Na wierzch kładziemy kawałek serka topionego.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy.